Handbollsturnering - Argumentation, insändare

Samma verklighet men olika syften
Kommunen Strömsvik anordnar varje år en populär handbollsturnering. I turneringen deltar under
en julivecka över 1000 ungdomar från hela Europa. Alla i kommunen ställer upp, idrottsföreningar
jobbar ideellt, handbollsspelarna är inhysta hos kommuninvånarna, skolor och idrottsplatser lånas ut
och företag och affärsidkare ställer upp och sponsrar verksamheten. Strömsviksbladet rapporterar
om evenemanget och även DN, SvD, Sportnytt och andra stora medier uppmärksammar
turneringen.
I somras blev det lite stökigt under handbollsturneringens sista kväll. Några ungdomar blev
berusade, hamnade i slagsmål och fick tillbringa några timmar på polisstationen för att nyktra till.
De ungdomar som blev omhändertagna av polisen var dock inte handbollsspelare. Fönsterrutor
slogs sönder och en äldre Strömsviksbo kände sig hotad när ungdomarna skrek glåpord efter
honom.
Många Strömsviksbor är nu upprörda och vill lägga ner turneringen.
a/ Skriv en insändare i Strömsviksbladet där du argumenterar för att handbollsturneringen ska lägga
ner.
b/ Skriv en insändare i Strömsviksbladet där du försvarar handbollsturneringen.
Samma verklighet men olika syften

Kommunen Strömsvik anordnar varje år en populär handbollsturnering. I turneringen deltar under
en julivecka över 1000 ungdomar från hela Europa. Alla i kommunen ställer upp, idrottsföreningar
jobbar ideellt, handbollsspelarna är inhysta hos kommuninvånarna, skolor och idrottsplatser lånas ut och företag och affärsidkare ställer upp och sponsrar verksamheten. Strömsviksbladet rapporterar om evenemanget och även DN, SvD, Sportnytt och andra stora medier uppmärksammar turneringen.
I somras blev det lite stökigt under handbollsturneringens sista kväll. Några ungdomar blev
berusade, hamnade i slagsmål och fick tillbringa några timmar på polisstationen för att nyktra till.
De ungdomar som blev omhändertagna av polisen var dock inte handbollsspelare. Fönsterrutor
slogs sönder och en äldre Strömsviksbo kände sig hotad när ungdomarna skrek glåpord efter
honom.
Många Strömsviksbor är nu upprörda och vill lägga ner turneringen.
a/ Skriv en insändare i Strömsviksbladet där du argumenterar för att handbollsturneringen ska lägga
ner.
b/ Skriv en insändare i Strömsviksbladet där du försvarar handbollsturneringen.


Argumentation emot Handbollstuneringen i Strömsvik


Lägg ner Handbollstuneringen innan något tragiskt sker.

Är det rätt att våra äldre ska behöva vistas inomhus under en veckas tid pga rädsla för att gå ut? Ska vi behöva se hur våra ungdommar hamnar i slagsmål? Ska vi bevittna att diverse brott begås pga för stora mängder alkohol under denna vecka full av festande? Handbollstuneringen för bara med sig kriminella ting och lidande. Vill vi bo i en trygg kommun eller i en kommun som stöttar idrotten men inte de övriga invånarna?
För att tryggheten ska komma tillbaka till oss Strömviksbor krävs det att handbollstuneringen läggs ner. Efter en rad upprepande händelser har vi nu förstått att tuneringen skrämmer både yngre och äldre, såhär kan det inte fortgå.

Argumenation för Handbollstuneringen i Strömsvik

Något så meningsfullt i tillvaron får ej tas bort...

När jag och min familj vid frukostbordet pratar om handboll kan jag se hur det brinner i ögonen på min äldsta son. Tack vare intresset för denna sport har han hållt sig ifrån alkohol, droger och umgås med vänner som stöttar varandra. Att se sin son utvecklas så mycket genom att träna handboll tillsammans med sina lagkamrater får mig som pappa att förstå hur mycket smärta vi i Strömsvik skulle orsaka våra sportintresserade ungdommar om vi la ner den årliga Handbollstuneringen. Redan i Januari förbereder sig våra duktiga söner och döttrar för att med glädje kunna möta andra ungdommar från olika kulturer i spännande matcher.
Att det skedde några incidenter under sommaren är inget som vi handbollsintresserade kan göra oss skyldiga till, vi tycker givetvis att detta är väldigt tragiskt då de påverkar handbollsspelarna. Men de personer som söp ner sig och började slåss var inte någon ifrån våra lag. Att inte ha något intresse visar sig ge negativ effekt på ungdommar i dagens samhälle, skulle tuneringen läggas ner och därmed kanske intresset för sporten så skulle vi säkerligen se allt fler alkoholpåverkade ungdommar framme på stan. Behåll tuneringen, den för med sig mycket gott!

Ordens ursprung – etymologi

1. Skola (substantivet)
2. Hyvens
3. Bankrutt
4. Tatuera
5. Alkohol
6. Jul
7. Manus
1. Skola (substantivet) - Ordet skola kommer ifrån grekiska och betydde faktiskt ledighet och vila. Då det var ett sällsynt privilegium att kunna samtala fritt och utveckla sig istället för att kämpa för föda i antikens grekland ansåg Platon att skolan var ett ställe där man kopplade av.
2. Hyvens - Hyvens, som betyder bra eller förträfflig kommer ifrån finskan. Trots de långvariga och nära kontakterna med finland har sverige inte tagit efter särskilt mycket ifrån de finska språket. Det mest kända ordet vi tagit efter från finskan är pojke!
3. Bankrutt - Bankrutt betyder att en person eller ett företag inte har ekonomi till att betala sina skulder. Bankrutt syftar på bänk eller brutet bord, när någon inte kan betala sina skulder går bordet sönder. Ordet bank kommer ifrån italienska och betyder bänk, ett ord som vi snappade till oss på tidig medeltid.
4. Tatuera - Ordet tatuering kommer ifrån de polynesiska ordet tattoe som betyder "knacka och slå" som representerade ljudet som hördes ifrån tattueringsutrustningen. Tekniken kallades först tattoe och blev sedan tatuering eller tattoo. Man använde sig av djurben som man vässat noggrant, doppade dessa i bläck och knackade sedan in dem i huden med en liten benhammare.
5. Alkohol - Detta ord har vi tagit från arabvärlden, orginalordet "alghool" betyder spöke eller ond ande, förmodligen på grund av Islams negativa syn på alkohol.
6. Jul - "Jul" är av germanskt ursprung, det finns flera olika teorier om att ordet kan ha funnits längre tillbaka i tiden och eventuellt kommit ifrån ordet "hjul", men det är fortfarande ovisst. Varför namnet valdes är än idag oklart.
7. Manus - ?
8. Lagom - Ordet lagom är ett SVENSKT ord, som betyder "precis rätt". Man tror att lagom härstammar ifrån bondesamhällets måltider, på den tiden då alla på gården åt och drack ur samma bägare - det räckte laget om. Men detta är tydligen en myt ;  "Svenska Akademiens ordbok listar etymologin som en åldrad böjningsform av lag där ändelsen -um i fornsvenskan angav dativ i pluralis (jämför till exempel uttrycket honom). Ursprungsbetydelsen av laghum, som var den vanligaste stavningen, var enligt lagen, lagligen. Det behöver inte nödvändigtvis referera till en juridisk lag. Istället är det lag i betydelsen gemensam som avses. Ordets betydelse har senare försvagats och kommit att betyda ungefär lämplig, passande, till det gemensamma eller mera fritt varken för mycket eller för lite eller lika mycket som alla andra". (Wikipedia).



SPRÅKRESAN : TOM OTIENO ODHIAMBO

Vilken betydelse har andra människors bemötande? Hur mycket påverkas vi som individer av samhället? Hur blir jag bemött om jag har svårt för att göra mig förstådd i de svenska språket? Nu ska jag titta på "Språkresan" Som handlar om Tom Oteno Odhiambo som flyttar hela vägen från Kenya till Sverige för kärlekens skull, i detta program får man se hur han kämpar för att lära sig svenskan och hur tufft det kan vara att möta fördommar i ett främmande land.


Det som jag reagerade direkt på var att Tom uppskattade att hans flickvän bildade sina egna åsikter och var viljestark. Han berättar att kvinnorna i Kenya följde männen och att han föll för sin flickväns egna initiativ. Detta säger mig att han har ett modernt tänk och därmed får jag ett gott öga för honom direkt. Jag tror att många svenskar väljer att vara fördomsfulla mot invandrare då man har förutfattade meningar kring deras syn på kvinnor.
Tre minuter in i de 28 minuter långa klippet sitter jag spänt och tittar på när Tom vandrar runt i Stockholm för att hitta Kungsträdgården, till sin hjälp har han sin engelska och några få ord på svenska att pussla med. Jag förstår genast att han måste känna sig så hjälplös, men ändå stark - väldigt stark...
När jag senare i programmet hör honom berätta sittandes på sin språkkurs i Svenska att han talar sex språk sedan tidigare åker min haka ner till bröstet. SEX SPRÅK? Och ändå har han fortfarande motivation till att lära sig ytterligare ett nytt språk, what an awesome human being! Jag fortsätter förvånas då han berätter att han har en masterexamen i journalistik. Jag känner mig genast fördomsfull, inte trodde jag att en ung kille från Kenya hade talanger som dessa och en examen som journalist dessutom. Mina första tankar om hans bakgrund visade nu sig inte alls stämma överens med verkligheten, vad trångsynt jag känner mig helt plötsligt!
Med tanke på hans begåvning och utbildning förstår jag att det måste kännas oerhört frustrerande att börja läsa på lågstadienivå igen, dessutom kommer han med all säkerhet ha svårt för att bli sedd för den intellektuella människan han verkar vara. Jag blir irriterad och förbannad på vårt samhälle som utger sig för att värdera lärande och utbildning, ändå sätter vi invandrare med läkarutbildning till att rensa rabatten utanför komunhuset.
Trots detta anser jag att Tom försöker se positivt på hans nuvarande livssituation, hans kärlek till Elina - hans flickvän måste vara väldigt stark!
Tom hamnar i en konflikt med hyresvärden då hon vägrar att prata engelska med honom, "här pratar vi svenska" säger hon hånfullt och ilskan stiger i min kropp. Trots artiga försök får Tom inte reda på vad problemet handlar då hyresvärden vägrar ge med sig. Hon anser att hon inte behöver förklara sig för Tom, trots att han står tillsammans med Elina på kontraktet. Jag börjar genast fundera på hur denna hyresvärd skulle bemöta ett invandrarpar utan några kunskaper inom de svenska språket?
Tom säger själv att när han lär sig svenskan kommer detta öppna en ny dimension för honom, han vill vara självständig och kunna klara sig i vardagen utan att vara beroende av andra.
Istället för att ägna sig åt det som Tom är bra på står han och plockar disk på en resturang i Stockholm. Trots hur hans arbetssituation ser ut försöker han att ha ett så positivt tänk som möjligt, han anser sig hela tiden utvecklas tillsammans med sina arbetskamrater och är glad över att ha ett arbete. Som mål i livet har han att bli en bra journalist och jag hoppas verkligen att han kommer få den chansen! :)


Programmet hittar ni här

HÖST 2011

Då var det dags för att ta tag i en ny, härlig termin! Solen skiner utomhus och förhoppningsvis kommer mina arbeten bli lika strålande! Jag kommer att läsa ända fram till Jul, sedan kommer jag ha fullt upp då jag väntar en liten bebis som är beräknad att anlända den 31 december 2011! :) ♥

RSS 2.0