Delrapport, Historia

1.   Inledning

Eftersom att jag upplevde att jag inte var tillräckligt insatt i de olika sexualiteter som faktiskt finns runt omkring oss och inte visste särskilt mycket om sexualitetens historia valde jag att skriva om detta ämne.

1.1   Syfte och frågeställningar

Mitt syfte med detta arbete är att öka min förståelse till sexualitetens utveckling, med tanke på hur historien har färgat de åsikter, normer och värderingar vi har idag.


  • Hur såg vi på sexualitet längre bak i tiden?
  • Hur ser vi på sexualitet idag?
  • Hur har kvinnans förhållande till sex sett ut igenom historien?
  • Vad innebär det att vara homosexuell?


2. Fakta


Sexualitet

För människans del har sexualiteten både en biologisk och en social funktion. Den är inte enbart till för att bilda avkomma, utan är också förknippad med kärlek, lust och fysiskt kontaktbehov. Sexualiteten och dess beteenden påverkar därför många områden i människors liv. Sexualitet påverkas av interaktionen mellan biologiska, psykologiska, sociala, ekonomiska, politiska, kulturella, etiska, legala, historiska, religiösa och andliga faktorer. Sexualitet är en väsentlig del av att vara människa. I praktiker, roller, relationer, värderingar, attityder, normer, tankar, önskningar och beteenden utrycks och upplevs sexualitet.

Det som även bör betonas är att sexualiteten bekräftar människans könsidentitet som man och kvinna och sexuella orientering som hetro-, homo- eller bisexuell.

 

Världshälsoorganisationen (WHO) har formulerat följande definition om sexualitet: "Sexualitet är en integrerad del av varje människas personlighet, och det gäller såväl man och kvinna som barn. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter. Sexualitet är inte synonym med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och är heller inte summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualitet är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa" 

 

Sexuella relationer

Sexuella relationer kan skifta kraftigt, människor har sex av olika skäl. Vad som betraktas som en ”bra” sexuell relation skiljer sig i olika kulturer. I stora delar av världen är den rådande normen att en sexuell relation bör kombineras med äktenskap. Och sedan kombineras med barn eller ömsesidig förälskelse. I andra delar av världen kopplas sexuellt umgänge snarare med njutning än barnalstring. Äktenskapet har en juridisk aspekt som är kopplad till att man värnar om sina barn, att man ser till så att barnen får en trygg uppväxt, socialt och ekonomiskt. Det ligger i samhällets intresse. Sexuella relationer mellan två vuxna personer som inte är gifta utan endast har ett förhållande är allmänt accepterat ibland annat de Nordiska länderna.

 

Idag talar vi öppet om sexualitet, vi kan se sex framför kamerorna i dokusåpor, det finns tv-program handlar enbart om sex, det talas om analsex i radio och för några år sedan talade till och med en partiledare om penisförlängning. Och betydligt fler exempel finns det. För 10-15 år sedan var det nästan tabu att tala om sex i medierna. Och för mindre än 60 år sedan var det kriminellt att vara homosexuell. Inom forskningen speglas även det stora intresset för sex. Där sexuella identiteter och praktiker alltmer kommer i fokus för humanistiska och samhällsvetenskapliga studier.

 

Så här är min början på mitt arbete, än så länge går det bra och jag finner det mycket intressant att skriva om.




Miljöfrågor



5.1.a Vad har regnskogen för viktig funktion?
Regnskogen är en av världens största naturtilgångar som ligger som ett brett bälte kring ekvatorn. Regnskogen är ett av världens största ekosystem som skapar väldigt mycket syre till världen.  Regnskogarna finns främst i Centralamerika, Västindien, norra halvan av Sydamerika, Centralafrika samt Sydostasien. Om regnskogen huggs ner kommer detta leda till att vårat klimat förändras, att man skövlar skogen beror på att det finns människor som behöver träden för att sedan kunna sälja dem eller elda med. Men marken kommer i sin tur bli obrukbar på grund av klimatet och man kommer på sikt inte kunna odla där. Så regnskogen har en viktig funktion för vår miljö då den bidrar med mycket syre till vår planet,  dessutom lever ca två tredjedelar av alla djur och växter på vår jord  i regnskogarna.

5.1.s Vad är det som släpps ut i luften när man använder fossila bränslen?
Till fossila bränslen räknas kol, olja och naturgas. Men hur har egentligen fossila bränslen bildats? Naturgas och olja har bildats av rester från levande organismer, främst djur och växter som har dött och hamnat på havsbotten som sedan blir täckta med lager av lera, sand och liknande med årens gång. Efter flera miljoner år har det blivit väldigt många lager på resterna och dom har utsatts för väldigt högt tryck. Så på så sätt har fossila bränslen bildats. Vi använder oss främst av fossila bränslen till att driva fordon med (diesel, bensin) men vi använder detta bränsle även till att framställa el och värme i olika kraftverk. Men när vi använder oss av denna typ av bränsle släpper vi ut väldigt mycket koldioxid. För varje kilo av olja, kol eller naturgas som används, släpps ut mer än 3 kilo koldioxid.











5.1.c Vad skyddar oss mot ultraviolett strålning?
Det är Ozonskiktet som skyddar oss från UV-strålar. Ozonskiktet är ett tunt lager som skyddar oss människor från farlig UV strålning som kommer från solen. Ozonlagret fungerar som ett slags filter och för att vi ska kunna leva på vår jord är ozonet nödvändigt. Men vi människor har nog inte förstått vikten av Ozonskiktet med tanke på hur vi beter oss mot vår miljö.


5.1.d Vad leder en ökad växthuseffekt till?
"Växthuseffekten är ursprungligen en naturlig process där växthusgaser i atmosfären förhindrar delar av solens värmestrålning från att lämna jorden och därmed värmer upp vår planet. Dessa gaser är en förutsättning för liv på jorden, utan dem skulle jorden medeltemperatur vara -18 grader och vatten skulle bli till is. Men sedan den industriella revolutionens start har människan rubbat den känsliga balansen av växthusgaser i atmosfären och orsakat en förhöjd växthuseffekt och ett klimat i obalans". [1]

En ökad växthuseffekt kommer leda till att temperaturerna kommer att högas och vattentyan kommer i sin tur att stiga då isarna vid antarktis kommar att börja smälta till följd av de höga temperaturerna. Människans förbränning av fossila bränslen leder till en ökad mängd koldioxid det bidrar till en ökad temperatur. Sätter vi inte stopp för förbränningen av fossila bränslen kommer det leda till att medeltemperaturen kommer öka med 6 grader världen över vilket kommer ge förödande konsekvenser.






5.1.e Vad innehåller fossila bränslen förutom koldioxid?
Svavel och kväve.



5.1.f När beräknar man att all järnmalm på jorden är slut?
Järnmalm är malm som innehåller metallen järn. Man räknar med att järnmalmen är slut om 250 år. Vi har en stor rädsla för att jordens resurser ska ta slut pga mänsklighetens överkonsumtion, och så kommer det bli om vi inte minskar denna lyxkonsumtion.


5.2.a Varför påverkar fattigdom befolkningsökningen?
Det finns flera olika anledningar till att fattigdomen påverkar befolkningsmängden. Delvis har människor i fattiga länder bristande kunskap om sex och preventivmedel men även om de är informerade så är det inte säkert att dem har pengar till att kunna köpa preventivmedel. Sen så kan även religionen påverka ökningen då det inte alls är okej att använda p-piller, kondom och dylikt inom vissa kulturer samt religioner då de ser tycker att sex ska användas i ett barnaalstrande syfte.


5.2.b Redogör för de fyra demografiska stegen.
Steg 1 - Ett fattigt outvecklat land. Har högt dödstal. Många dör i sjukdomar eller svält. Födelsetalet är också väldigt högt. Detta leder till att befolkningen inte ökar speciellt mycket. Så här var det i många länder fram till 1700-talet

Steg 2
- En utveckling sker i landet och vissa människor blir lite rikare. Industrin, medicin och bättre teknik gör att färre människor dör. Fortfarande föds det väldigt många människor. Detta leder till att befolkningen ökar. Så här är det i många u-länder idag.

Steg 3
- Teknik och utveckling påverkar landet ännu mer och fler och fler får förbättrade villkor. Ännu färre människor dör i sjukdomar och svält, och behovet av att skaffa många barn minskar. Detta leder till att befolkningsökningen stabiliseras på en ganska låg nivå. Så här är det i vissa u-länder, framför allt i städerna.

Steg 4
- Ett land med hög levnadsstandard, där utbildning, teknik och arbete har nått majoriteten av befolkningen. Det är varken speciellt många som dör eller som föds. Befolkningsökningen i landet är väldigt liten, i vissa fall kan den till och med minska. Så här är det i i-länderna i världen. [2]




5.2.c Nämn fyra anledningar till varför befolkningen ökar.

  • Kapitalism
  • Islamisk syn
  • Strävan av intressen
  • Ekonomi


5.2.d Hur många människor tror man att det finns år 2050?
Man gissar på att befolkningen kommer vara ca 10 miljarder.

5.3.a Vilka tre skäl finns för att få asyl i Sverige?

Om man enligt FN bedöms som en flykting, det vill säga att man blir förföljd i sitt hemland - då kan man få asyl i Sverige. Om man lider av en svår sjukdom eller om man inte vill splittra en familj kan man också få asyl, då av humanitära skäl. Det tredje och sista skälet som finns för att få asyl i Sverige är de Skyddsbehövde - dvs de som behöver skydd från krig, tortyr och naturkatastrofer m.m




5.3.b Hur många bodde det i städer i Sverige år 1800?
ca 7 %


5.3.c Vad är definitionen på en flykting?
Att man flyr för sitt liv.


5.3.d Vad är urbanisering?
Urbanisering är en folkförflyttning från landsbyggd till stadsområden. Urbanisering är motsatsen till ruralisering

5.3.e Sverige har haft en väldigt stor utvandring. När och vart?
AMERIKA! Under 1800-talet flyttade omrking 1 miljon svenskar till USA, i hopp om en bättre framtid och en ökad chans till arbete.



5.3.f Vilka tre sorters migration finns det?

  • Urbanisering
  • Flyktingar
  • Flytt för att få arbete



5.4.a Vad är de största anledningarna till att vissa är I-länder och vissa är U-länder?
De största anledningarna till denna uppdelning har med naturtillgångar och vårt klimat att göra. De land som har mest tillgångar till vatten, mineraler och skog har bättre förutsättningar till att bli rikt. Ett exempel på ett fattigt land som inte fick någon hjälp av omvärlden vid folkmord pga av brist på mineraler är Rwanda.




5.4.b Beskriv två valfria sätt som man kan hjälpa fattiga länder att komma ur fattigdomen.
Det finns flera olika sätt för att hjälpa ett U-land att komma ur fattigdomen, delvis kan vi bidra med pengar och skänka till behövande. Sedan är handeln en viktig bit för ett U-land genom export kan landet bli rikare då de kan sälja mer varor till andra länder. Men tullar kan göra det svårt för ett fattigt land att få sina varor sålda.


5.4.c Vilka två sätt kan man jämföra länders ekonomier och vad innebär de?

BNP – Bruttonationalprodukt. Mäter det sammanlagda värdet av alla varor och tjänster som produceras i landet.

HDI – Human Development Index. Mäter till skillnad från BNP inte bara ekonomi i landet, utan räknar även med medellivslängd och utbildningsnivå.


5.4.d Vad är I-land och U-land förkortningar för?
U-land är en förkortning för utvecklingsland och I-land är en förkortning för industriland.

5.4.e Beskriv de tre stegen från ett U-land till ett I-land.

När ett land går ifrån ett U-land till ett I-land finns det tre steg som ofta gås igenom.

1.
Landet ska inte längre vara beroende av jordbruk, landet ska bli självförsörjande och alla ska inte tvingas arbete med jordbruk.

2.
Man börjar locka människor till landet, man börjar utveckla vägar och flyplatser samt satstar på turistinkomster.

3.
Man hamnar i medelklassen, fler blir rikare i landet och man kan köpa det man behöver, man skapar även en egen marknad för industrin.



5.4.f Vad är G8?
G8 är en klubb där de rikaste länderna i världen är medlemmar i, det vill säga, Usa, Japan, Kanada, Italien, Tyskland, Storbritanien och Frankrike. De samlas med jämna mellanrum och beslutar saker som inte bara påverkar världshandeln utan även övriga länder i världen.



5.4.g Vad är milleniemålen?

Vid millenniekiftet beslöt länderna i FN att man skulle halvera fattigdomen i världen till år 2015. Denna handlingsplan är vad vi kallar för milleniemålen.








källor :

[1] - http://www.vaxthuseffekten.org/

[2] - Klaus text.

Argumerande text om kärlekens betydelse


En människa skulle kunna ägna hela sitt liv åt att skriva om kärlek, kärleken är så omfattande och kanske ibland svår att förstå sig på. Man blir så liten när man rör i dessa frågor, det är så stort och så väsentligt.


Begreppet kärlek väcker många olika associationer hos människor och de flesta är positivt betingade. Men kärleken kan samtidigt väcka smärta, olycklig kärlek kan i vissa fall vara livslång. Kärleken har en betydande roll i våra liv oavsett vilket kön vi har och hur långt vi är gångna i livet. Många hävdar att kärlekens betydelse är meningen med livet.


Alla vill vi bli sedda, uppskattade och få bekräftelse. Kärlekens och relationernas betydelse har genom tiderna lyfts fram av såväl forskare, filosofer och författare inom olika områden. De är enade om att människan har en strävan efter att etablera och bevara nära relationer samt att vi alla har en strävan efter att bli älskade. Vi kan finna frågorna som berör kärlek i bl.a. konsten och musiken igenom alla tider.


Kärlek kan vara riktad mot abstrakta ting, allmänna konkreta ting eller specifika ting som en med människa eller ett husdjur. Kärleken finns i alla möjliga varianter.

Kan vi leva utan kärlek till något? Kan vi finna lycka i livet utan kärlek? Vad kan kännas meningsfullt i våra liv om vi inte bryr oss om kärleken?

Alla bryr vi oss om kärleken vare sig vi vill inse det eller inte. Vi kan förneka, vi kan intala oss själva att vi inte behöver den, men det är lögn. Kärleken är kraften vi behöver för att orka. Kärleken kan även suga musten ur oss men vi älskar den ändå. Alla vill vi bli älskade och uppskattade. Vi lever våra liv för att älska och bli älskade. 


Vi kan känna kärlek till så många olika ting, kärlek till pengar, makt och politik. När vi upplever att allt vi älskar har tagit ifrån oss känner vi djup sorg och vissa människor väljer därefter att ta sina liv. Vi har alltså svårt för att leva utan det som vi älskar. Kärleken har en enorm betydelse i våra liv, kärleken är grunden till allt liv och till varför vi beter oss som vi gör.

Vi kan känna kärlek till filosofer, författare och religioner. Genom dessa kan vi få hopp och meningsfullhet i våra liv. Genom att vi älskar en religion kan vi gå så pass långt att vi är beredda att offra våra liv för den.

Allt i livet går ut på att älska och att bli älskad. Bristen på kärlek och på bekfräftelse kan ju ge allvarliga konsekvenser om vi ser det från ett psykologiskt perspektiv.  Att få kärlek som liten är att bli sedd och bekräftad för den man är - får man inte vara den man är försöker man ju bli någon annan, och hur mår en sådan människa som inte vågar vara sig själv? Den som bara får spott och spy samt slag som liten, hur beter den sig som vuxen? Den som har känt sig kärlekslös och därmed värdelös som ung känner sällan meningsfullhet längre fram i livet. Utebliven kärlek är ganska så intressant att studera konsekvenserna av. Hur blir en människa psykopat exempelvis? Och hur frisk kan man känna sig om man aldrig blivit älskad?

Finns det en ursprungsvåg i universum som är kärlek? Vi kan se hur djur reagerar och blir deprimerade när de inte känner sig älskade. Vad är egentligen kärlekens väsen? I de flesta heliga skrifter står det att kärleken inte kräver sitt, den behöver inget tillbaka den är givande i sin natur. Men vi förväxlar makt, kroppsliga begär, i denna frustration vi upplever när vi inte få kärlek vill vi utöva makt och kontroll, men det är enligt mig inte kärlek. Det är en bristvara, en blodbrist - anemi. Vi lever i bristtillstånd och vi tror oss känna kärlek till makt men vi gör detta för att vi inte kan få den kärlek vi anser oss förtjäna utan makten. Är det möjligt att vi kan reparera oss och bli hela människor om vi aldrig upplevt kärlek hemifrån? Hur går detta till i sådana fall?  Kärleken, livet och döden anser vi vara livets stora frågor, det är så stort och samtidigt svårt. Varje individ upplever kärleken olika men sanningen är den att vi alla strävar efter att bli älskade.



Argumentationsteknik

Retorik

Retorik är för mig ett nytt ord, men bara benämningen - innebörden är något som vi ständigt omges av, personer med konsten att tala. Med hjälp av retoriken kan vi övertyga och få vår vilja igenom, språk är makt. Vi kan nyttja detta verktyg i de flesta sammanhang och med ett bra tal kan vi lyckas med att få en hel nation att ändra uppfattning om något. För att lyckas med detta måste man vinna lyssnare och det finns flera olika stilfigurer att utgå ifrån...



Jag har en dröm


av Martin Luther King Jr

Jag har en dröm! Så jag säger er, mina vänner, att jag trots dagens och morgondagens svårigheter har en dröm. Det är en dröm med djupa rötter i den amerikanska drömmen om att denna nation en dag kommer att resa sig och leva ut den innersta meningen i denna övertygelse vi håller för självklar: att alla människor är skapade med samma värde.

Jag har en dröm om att en dag före detta slavar och slavägare skall sätta sig ner vid samma broderskapets bord på Georgias röda berg. Jag har en dröm om att en dag, till och med staten Mississippi, en stat som försmäktar i orättvisans och förtryckets hetta, skall förvandlas till en oas av frihet och rättvisa. Jag har en dröm om att mina fyra små barn en dag skall leva i en nation, där de inte bedöms efter färgen på sin hud utan efter måttet på sin karaktär.

Jag har en dröm om att en dag, nere i Alabama med dess hätska rasister, med en guvernör vars läppar dryper av ord som medelväg och ogiltigförklarande, att en dag små svarta pojkar och små svarta flickor skall kunna fatta händerna på små vita pojkar och små vita flickor som systrar och bröder, just här i Alabama. Med denna förtröstan kommer vi kunna arbeta tillsammans, bedja tillsammans, sträva tillsammans, gå i fängelse tillsammans, stå upp för friheten tillsammans, med vissheten om att vi en dag kommer att vara fria.Så låt frihetens klockor ljuda från de mäktiga bergen i staten New York. Låt frihetens klockor ljuda från de bergande Alleghennierna i Pennsylvania. Låt friheten ringa ut från Klippiga Bergens snötäckta toppar i Colorado. Låt friheten ringa ut från de böljande sluttningarna i Kalifornien. Men inte bara där. Låt friheten ljuda från Stone Mountain i Tennessee. Låt friheten ljuda från varje kulle och mullvadshög i Mississippi, från varje bergssluttning, låt frihetens klockor ljuda.

Och när vi låter frihetens klockor ljuda, när vi låter dem ljuda från varje by och småstad, från varje stad och stat, då kommer vi närma oss den dag när alla Guds barn – svarta män och vita män, judar och kristna, katoliker och protestanter - kan fatta varandras händer och stämma in i orden i en gammal negro spiritual: ”Äntligen fria, äntligen fria, tack Allsmäktige Gud, äntligen är vi fria.”

En del av talet som Martin Luther King, Jr höll inför 200 000 åhörare i Washington D.C. 28/8 1963.



Tankar

När jag läser detta tal kan jag känna gåshud över större delen av min kropp, Martin Luther king höll detta känslosamma tal inför 200 000 åhörare. Han är ett exempel på en man som vet hur man nyttjar retoriken på bästa sätt. Han är övertygande, känslosam och han lägger fram sina argument på ett väldigt bra sätt så man blir berörd. Han anväder sig av "Phatosargument" som får lyssnaren att bli känslomässigt övertygad. Talet vann ju säkerligen lyssnare genom hans sätt att beröra. Jag kan nog tycka att han är ganska så anaforisk, det vill säga att han upprepar och därmed förtydligar ord i ett stycke vilket uppmärksammar åhörarna och leder till nyfikenhet.

Om vi jämför Luther Kings tal med Palmes "Hanoi-tal" kan vi se liknelser men jag skulle vilja påstå att Palme använder sig av "Alliteration" vilket liknar Anafor men kan uppfattas som ett mer poetiskt tal. Han är tydlig och använder sig både av Logos -och Etosargument. Han använder statistik som bevis när han talar om Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka. Samtidigt som han är känslosam visar han att han är kompetent. Han är kortfattad men trots det lyckas han få med så mycket känslor och tankar i sitt tal.



Ur "Hanoi-talet"
"Därför är bombningarna ett illdåd. Och av det har vi många exempel i den moderna historien.

Och de är i allmänhet förbundna med ett namn: Guernica, Oradour, Babij Jar, Katyn, Lidice, Sharpeville, Treblinka.

Där har våldet trimuferat, men eftervärldens dom har fallit hård över dem som burit ansvaret. Nu fogas ett nytt namn till raden:
Hanoi - julen 1972."



Ett stycke ur Selma Lagerlöfs nobelpristal

Var och en, som har farit på tåget i natt och mörker, vet, att det kan hända, att vagnarna långa stunder glider framåt märkvärdigt stilla utan en skakning. Buller och rassel upphör, och det jämna dånet från hjulen förbyter sig i stillsam och entonig musik. Det är, som om järnvägsvagnarna inte längre fore fram på syllar och skenor, utan glede bort i rymden. Nå, just som jag tänkte på att jag ville råka far, hände något i den vägen. Tåget började ila framåt så ljudlöst och lätt, att jag tyckte, att det omöjligt kunde vara kvar på jorden. Och så började mina tankar leka: ”Tänk om jag nu fore till min gamle far i himmelriket! Jag tycker mig ha hört, att sådant har hänt andra; varför skulle det inte hända mig?”

Järnvägsvagnen fortfor att glida framåt tyst och ljudlöst. Men vart den så for, så hade den långt att färdas, innan den nådde målet, och mina tankar hann fram före den.

”När jag nu råkar far”, tänkte jag, sitter han nog i en gungstol på en veranda och har framför sig en solig gårdsplan, som är full av blommor och fåglar, och naturligtvis håller han på att läsa Fritjofs saga. Och då far får se mig, lägger han ner boken och skjuter glasögonen upp i pannan, och så reser han sig och går emot mig. Och han säger ”goddag” och ”välkommen” och ”Nej, är du ute och går!” och ”Hur står det till med dig, flickan min?” – alldeles på det gamla sättet.

 

Vår allas älskade Selma
Selma Lagerlöf, jag kan inte annat än att säga att jag blir tårögd när jag läser hennes tacktal. Lagerlöf skriver på ett enligt mig förtrollande sätt. Hon använder sig också av Phatosargument som får lyssnaren att bli känslosam. Att hon fick nobelpris i litteratur gör mig inte alls förvånad. Hennes unika och vackra sätt att formulera sig i sina texter får läsaren att drömma sig iväg för en stund. Hon visste också hur man uttrycker hopp, glädje och tårar i ett och samma stycke. Jag är fascinerad av denna kvinna som lyckades komma så långt tack vare sin konst att tala och skriva.




Det kemiskt-biologiska perspektivet

- Vilken är nervcellernas funktion och hur fungerar de?

En nervcell eller en neuron är en celltyp i nervsystemet som ansvarar för mottagandet och överförandet av nervimpulser. Nervcellen kan betraktas som nervsystemets mest grundläggande enhet även fast den inte är den enda celltypen som finns i nervsystemet. Anatalet neuroner i hjärnan - hjärnceller, kan räknas uppgå till ungefär 100 miljarder. Det finns många olika nervceller som skiljer sig till utseende, funktion och vart i nervsystemet de finns.  De brukar delas upp i sensoriska neuron, neuron i hjärnan och motorneuron:

  • Människan mister cirka 1 nervcell i sekunden, omräknat till vikt blir det omkring 1 gram per år som försvinner från hjärnan. Varje nervcell väger således cirka 30 nanogram (0,00000003 gram).
  • Bipolära neuron finns i ögats näthinna och är sensoriska neuron.
  • Somatosensoriska neuron finns i hud och muskler och är sensoriska neuron.
  • Associationsceller finns i thalamus.
  • Pyramidalceller finns i cortex.
  • Purkinjeceller finns i cerebellum.
  • Motorneuron finns i ryggraden.




- Redogör för nervsystemets uppbyggnad?


Man skiljer på perifera nervsystemet (PNS) och centrala nervsystemet (CNS). Till de centrala nervsystemet hör lillhjärnan, storhjärnan, näthinnan och ryggmärgen med förlängda märgen. PNS utgör övriga delar av nervsystemet. Inom både CNS och PNS finns såkallade ganglier vilka är anhoppningar av nervcellskroppar.

Det finns viljestyrda och icke viljestyrda nervfunktioner. De nerver till inälvsmusklerna brukar betraktas som icke vilja styrda medan de motoriska nerverna till skelettmusklerna är viljestyrda.

Som jag tidigare nämnt finns det 100 miljarder nervceller och de centrala nervsystemet innehåller ungefär tio gånger så många gliaceller. Nervsystemet består av nervvävnad som i sin tur då består dels av nervceller, gliaceller.

Från neuronerna sänds elektriska eller kemiska signaler ut, vi kallar det nervimpulser. Nervtrådar - trådformade cellutskott går genom ela kroppen och utgår från nervcellskroppar som är samlade i särskilda organ. Gliaceller ger stöd åt nervtrådar men det sker ett visst utbyte av information mellan nervcellen och gliacellen i form av elektriska signaler.




- Redogör för hjärnans utveckling och funktion

Hjärnan är en del av det centrala nervsystemet och är den styrande delen. Hjärnan kontrollerar samt kordinerar olika kroppsfunktioner så som västebalans, blodtryck, kroppstemperatur och hjärtat. Hjärnan styr även de mentala funktionerna som intellekt, minne, känslor samt inlärning.

Hjärnan kan lagra och plocka fram information, men andra ord minnen - tack vare alla nervcellers kopplingar. Forskarna hävdar att minnet är utspritt över hela hjärnan. 

En viss konsensus råder dock kring den generella fysiska placeringen av minnen i hjärnan, så kallade engrammer:
  • Arbetsminne, spatialt minne - hippocampus.
  • Deklarativt minne - temporalloben.
  • Proceduralt minne - cerebellum och striatum.
  • Konsolidering - diencephalon.
  • Emotionellt minne - amygdala.


Om en person är med om en olycka och får skador på hjärnan kan detta leda till att personen hamnar i koma eller i värsta fall blir hjärndöd. Är man hjärndöd kan rent kroppsliga funktioner uppehålas men det är helt omöjligt att återuppliva en person som drabbats av hjärndöd. 


Hjärnans forskning är relativt ung. Tänkare som Aristoteles trodde att människans mentala aktiviteter skedde i hjärtat medan anatomen Galenos insåg hjärnans betydelse och gav faktiskt kranialnerverna den numrering som vi använder idag. Det var först under renässansen som hjärnans anatomi systematiskt utforskades på et vetenskapligt sätt.


Hjärnhalvorna har olika förmågor, den vänstra halvan rymmer matematik, logik, analysförmåga medvetande, språkförmåga i både tal och skrift, samt jagets historiska aspekter och framtidsplaner. Den arbetar sekventiellt, vilket innebär att den koncentrerar sig på en sak i taget. Högra halvan står för omedvetna förmågor som intuition, kreativitet, orienteringsförmåga, bildförmåga, formkänsla, helhetsuppfattning, känslosamhet, igenkänning av ansikten, tolkning av ansiktsuttryck och musikalitet. Den håller sig till det som finns här och nu men arbetar med många olika saker samtidigt.




- Redogör för känslornas kemi


I hjärnans styrs våra känslor, allt som vi känner och upplever har med signalsubstanser att göra. En signalsubstans är ett ämne som förmedlar en nervsignal på kemisk väg från en nervcell till en annan. 

I dagens läge har forskarna kommit fram till att det finns ca 50 stycken signalsubstanser. De vanligaste är  dopamin, serotonin, gaba, noradrenalin och glutamat. Sedan finns även acetylkolin, endorfin, oxytocin med flera.







Kortfattat om dessa signalsubstanser:


Dopamin

Beteende, kognition, viljestyrda rörelser, motivation, belöning, sömn, humör,
koncentration, inlärning


Serotonin

Aptit, humör, ilska

Noadrenalin

Stresshormon, vakenhet och upphetsning

Glutamat

Minne och inlärning

Gaba

Ångestdämpande, muskelavslappnande

- Egna tankar kring det kemiskt-biologiska perspektivet

Jag finner det väldigt intressant att läsa om hjärnans signalsubstanser. Speciellt när jag läser om serotonin, då jag själv har haft serotoninbrist vilket ledde till nedstämdhet samt depression. För att jag skulle må bättre krävdes det att jag skulle börja med ett serotoninhöjande preparat - Sertralin. Redan efter en veckas behandling märkte jag  stor skillnad och nu efter ett halvår så mår jag toppen! Under de mörka vintermånaderna kan serotoninet minska i hjärnan då solen sällan är framme, detta kan leda till att många får en så kallad "vinterdepression". Jag tycker att man borde läsa mer om känslornas kemi för att kunna förstå varför man reagerar på vissa sätt i olika situationer. Jag tror man får en större förståelse för sina känslor genom att vara medveten om hur våra signalsubstanser fungerar.


Nyheter, torsdagen den 10 mars

Utrikes

Journalister blev fångar i 21 timmar

På väg till staden Zawyia tillfångatogs tre BBC- journalister av Khadaffis säkerhets polis i Libyen.
Teamet som många andra journalister försökte kringgå restriktionerna och åka till den belägrade staden Zawyia i västra Libyen. Men vid en säkerhetsspärr stoppades teamet av några säkerhetspoliser som trodde att BBC-journalisterna var spioner. Säkerhetspoliserna förde dem till en militärbarack i Tripoli där de sedan fick handbojjor och ögonbindlar på sig. I 21 timmar blev teamet torterande och svårt misshandlade. Chris Chobb-Smith berättar för BBC hur en man satte ett gevär mot hans nacke och tryckte av två skott , kulorna gick förbi hans ena öra. Efter 21 timmar släpptes teamet och de kunde lämna landet, men med men för livet. Under vistelsen i baracken bevittnade de tortyr bland andra fångar som led, dessa fångar kom bl.a. från Zawyia.


Kameramannen Goktay Koraltan och ytterligare två journalister från BBC tillfångatogs av Khadaffis säkerhetspolis i Libyen. "Jag kan inte beskriva hur illa det var", säger Koraltan. Foto: REUTERS




Inrikes




Fortfarande är ingen ännu gripen för rånet i Vaggeryd

Den 9 mars slog rånarna till mot bankkontoret i Vaggeryd. Beväpnade med maskingevär, yxa och baseball trä slog sig rånarna in i banken på morgonen innan de hade öppnat. Nu i efterhand har polisen ännu inte hittat någon misstänkt till rånet men en grupp mellan 12-15 poliser arbetar just nu med enbart rånet. Polisen vill fortfarande inte kommentera ifall rånarna fick med sig något byte, de säger sig veta facit på den frågan men vill inte yttra sig om något i dagsläget. Polisen utesluter inte att det var fler än de tre personer som var inne på banken som är inblandade i rånet.

- Vi har fått in hel del tips om att det kan ha varit fler inblandade men tipsen spretar lite åt olika håll. Vi jobbar därför efter tesen att det var minst tre stycken, säger Håkan Boberg.


Här syns rånarna på Swedbanks kontor i Vaggeryd.

Miljö och orättvisor

 

Starbucks

Läser om miljöproblemen som existerar i världen som nästan alla väljer att faktiskt blunda åt, jag ska inte säga så mycket - kan nog inte neka till att jag är en miljöbov själv. Började tänka på när jag var i London och praktiserade under en månads tid. Varje morgon fick jag åka tunnelbana i ca en timme in till centrala London och sprang alltid in en snabbis på Starbucks och köpte mig en take away latte. Under arbetsdagens gång blev man bjuden på kaffe ifrån alla möjliga kjedjor men när jag sedan slutade sprang jag in på Starbucks igen innan jag skulle möta upp Petronella i Picadilly circus där vi alltid möttes efter praktiken. Så varje dag drog jag mitt kort på Starbucks och tänkte inte särskilt mycket på det förrän jag kom hem och gjorde ett kontoutdrag då jag till min förvåning upptäckte att jag, under en månads tid handlat för 2000:- på Starbucks - bara på KAFFE! Helt sjukt egentligen, men då kan man tänka hur många människor som varje dag handlar på Starbucks, Pret a manger m.fl ställen och hur mycket konsumtionen av kaffe påverkar vår miljö. Visserligen är det mesta på Starbucks egologiskt men ändå. Hur värt är det egentligen?







Etiska dilemman - Dödsstraff

 

 

Argument för eller emot dödsstraff. 

Dödsstraff var fram till 1921 lagligt i Sverige. I en folkundersökning 1997 visade det att hela 40% av svenskarna var för dödsstraff. Dödsstraff förekommer idag i många länder, Enligt Amnesty International avrättades 2 148 personer under 2005, 94 procent av dem i något av fyra länder: 1 700 i Kina, 94 i Iran, 60 i USA och 86 i Saudiarabien. Dödsdomarna minskar nu i världen pga. av att antalet minskar i Kina. När vi pratar om dödsstraff så är det något som berör och är för vissa svårt att tala om. Vad är egentligen rätt? Har vi rätten att avgöra om någon annan ska dö? Har vi rätten att ta någon annans liv pga. att denne begått ett brott? Vart går gränsen, vid vilket brott ska det vara dödsstraff?

dödskammaren

dödskammaren Fängelsepersonal ser över utrustningen före en avrättning i Nevadas statsfängelse



Argument emot dödsstraff

 Om någon blir anklagad för att ha begått ett mord och denne nekar till brottet men det finns bevis – ska vi då ta oss an rätten att ta dennes liv? Hur vet vi att vi inte begår ett mord själva ifall det i efterhand visar sig att den dömde är oskyldig? Hur ska vi kunna avgöra i säkerhet att någon är skyldig och värdig nog dödsstraff? Risken finns att en oskyldig döms och det är inte okej. Sen så är ju dödsstraff i sig ett brott mot de mänskliga rättigheterna – rätten till liv. Varje liv har ett värde och att avliva våra medmänniskor är inte humant. Det är oacceptabelt i ett modernt samhälle då vi hela tiden strävar efter rättvisa och det är fel av staten att döda för att visa att döda är fel. Begår man ett mord är det mycket bättre med livstids fängelse, sitter man i fängelse så kan man ju inte skada någon annan.



 
I vissa delar i världen avrättar vi kvinnor för att de blivit våldtagna och därmed anses de inte värdiga att leva. Vi tillåter att homosexuella hängs i arabvärlden. Vi lever kvar i en fördomsfull tankevärld som kan påminnas om både Hitlers och Stalins sätt av urskilja och sedan avrätta människor. Att avrätta en annan människa p.g.a annan bakgrund eller sexualitet är inte okej. Alla människor har rätt till att leva, rätt till att älska vem de vill och ingen har rätten att någon annans liv bara för att vi inte delar samma åsikter.

Alla har vi rätt till liv även om vi är brottslingar, alla kan vi fela och vi förjtänar alltid en andra chans.


 

 

 

Argument för dödsstraff

Mördar du någon annan förtjänar du själv att bli mördad, vid mord är dödsstraff ett bra alternativ.

Begår du ett mord i Sverige är straffet du kommer att få inte avskräckande nog.  Här kan vi dra paralleller till Anders Eklund – Englas mördare. Eklunds sexuella lustar drev honom till att inte bara våldta utan även mörda – två gånger.



Lördagen den 5 april 2008 försvann 10-åriga Engla Juncosa Höglund. Ca 200 personer deltog i letandet efter flickan. Efter några dagar greps Anders Eklund vars bil som av en slump fotograferats av en privatperson nära platsen där Engla hade setts cykla förbi samma dag som hon försvann. Privatpersonen hade köpt en ny kamera och testfotade lite bilder och fick med Anders bil i bakgrunden. När polisen fick kännedom om bilderna tog dem in Eklund och fick fram att han tidigare hade fällts för våldtäckt och sexuella tvång. Den 13 april 2008 erkände Anders Eklund mordet på Engla och även mordet på Pernilla Hellgren som mördades den 4 Juni år 2000. Detta fall hade inte fått upplösning förrän i samband med mordet på Engla.

I februari 2010 släpptes resultatet av en utredning som hårt kritiserade polisens arbete i fallet med mordet på Pernilla och att Engla mordet hade kunnat hindras, om polisen hade haft mer kompetens rörande mordutredningar.


Så mordet på Engla kunde alltså ha hindrats. Delvis ifall polisen inte haft denna brist på kompetens och även ifall vi hade haft hårdare straff i Sverige.  Eklund hade tidigare fällts för våldtäckt men de straff han fick då var inte nog för att våldta igen. Innan han mördade, våldtog han även 10-åriga Engla. Män som Eklund, som begår denna typ av brott har ofta varit dömnda för någon typ av sexualbrott tidigare.


Du kan få 500 kronor i böter om du går med en öppnad öl på stan, men du kan komma undan med två år i fängelse om du begår en våldtäckt – detta kanske säger lite om Sveriges sjuka moral.

Väljer man att ta någon annans liv så får man vara beredd på att ta sitt straff – döden. Om man kan döda någon annan får man acceptera tanken att bli avrättad själv.

Hade dödsstraff funnits i Sverige hade brottsligheten minskat. Folk som hade velat mörda hade avstått då de visste vad som skulle vänta. Att ta konsekvenserna av sitt handlande är väl en självklarhet? Finns inte dödsstraff finns risken att en mördare släpps på fri fot och begår samma brott igen. Vi borde inskaffa dödsstraff för ett tryggare samhälle och för att hedra offret och dess anhöriga.






Spiral Dynamics




Spiral Dynamics har sin bakgrund i professor Clare W Graves mångåriga forskning. Graves var professor emeritus vid New York State University. Graves anses av många varit före sin tid och kan jämföras med Freud, Jung, Maslow, Rogers och Skinner m.fl. Han påbörjade sin forskning på 1950–talet och höll på i mer än 30 år. Forskningen omfattar mer än tusentals intervjuer med olika människor i olika åldrar och med olika kulturer. Han la fram den tillsynes enkla frågan ”Vad är det som kännetecknar en mogen, psykologiskt stabil vuxen människa?” och ställde den i dessa intervjuer och insåg hur olika svaren blev beroende på olika värderings- och tankesystem. Han ville upptäcka varför människor beter sig så olika och varför några anpassar sig och andra förändras trots samma omständigheter.

Modellen är alltså baserad på Clare W Graves studier och senare utvecklad av Dr Don Beck. Dessa arbetade tillsammans från 1974. Det var Don Beck som introducerade färgerna som benämning för respektive mem.


Spiral Dynamics även kallat SD är en teori om mänsklig utveckling som infördes 1996 då Don Beck tillsammans Chris Cowan gav ut boken med samma namn. Spiral Dynamics hävdar att människans natur är inte fast. människor kan, när de tvingas av livsvillkor, att anpassa sig till sin omgivning genom att bygga nya, mer komplexa, konceptuella modeller av världen som tillåter dem att hantera nya problem. Varje ny modell i SD innehåller och överträffar alla tidigare modeller.

Spiral Dynamics hävdar att mänskligheten är väldigt formbar i förhållande till dess aktuella upplevda livsvilkor. Förr eller senare kommer människan att anpassa sig till sin nya omgivning och bygga nya mer komplexa världsuppfattningar och uppdatera lösningar på de nya problem som uppstår. Men varje ny världsbild resulterar inte i att den gamla helt överges, utan kommer istället att integreras som en viktig, mindre del av en nya.


Spiral dynamics är en modell som är tillämpbar för både individen och civilisationen.  Genom SD kan man lättare förstå människors utveckling samt olikheter. Vi kan använda modellen som ett verktyg i konflikthantering, många regeringar och företag har använt sig utav SD för att lättare kunna lösa problem och ådstakomma förändringar hos individer. 

 
I Spiral Dynamics använder man sig utav färger -beige, lila, rött, blått, orange, grönt, gult och turkos. Dessa färger är en metafor och symbolisk kod för att göra samtalet lättare eftersom de bryter från öppen hierarki, det är svårt att säga om grön eller blå är bättre. Tidigare använde Graves sig utav bokstäver men man introducerade färger först som ett grafiskt element för att göra SD:s utbildningsmaterial mer attraktiva. Många tror att färgerna används som något själsligt eller dyligt men så är ju inte fallet.





Stadie Kultur Fokus %/pop
8. Turkos Den holistiska kulturen "Ett självuppoffrande system, fortfarande i formningsfasen." 0,1%
7. Gul Den integrerande kulturen "Självuttryck i syfte av självförverkligande, ofta genom att hjälpa andra till självförverkligande." 1.0%
6. Grön Den sensitiva kulturen "Uppoffrandet av självintresse för att uppnå harmoni med omgivningen." 15%
5. Orange Entreprenörskulturen "Kalkylerat självuttryck för att uppfylla egna mål och nå personlig framgång." 30%
4. Blå Lydnadskulturen "Uppoffrandet av egna begär för att erhålla belöning samt uppfylla ett högre syfte genom lydnad." 40%
3. Röd Feodalkulturen "Impulsivt självuttryck i syfte att tillfredställa egna begär och undvika skam och skuld." 20%
2. Lila Tribekulturen "Offra till äldsternas traditioner för gruppens överlevnad." 10%
1. Beige Stenålderskulturen "Automatiserat, omedvetet självuttryck i överlevnadssyfte." 0,1%
Spiral Dynamics intergal (olika nivåer av mänsklig existens) 




Varje Vmeme/ färg beskriver former av adaptiva intellienser i människor och inte typer av människor. Man påstår att alla människor har ungefär en eller två färger i sig. De 6 första stadierna har jag listat nedanför och i dessa befinner sig ca 95 % av jordens befolkning.

Beige (jag, min, mitt) 0,1 % av dagens vuxna befolkning
  • Uppkom för ca 100 000 år sedan

  • Instinktivt jag

  • Allt handlar om grundläggande behov som hunger, törst, flykt, försvar, reproduktion osv

  • Drivs av fundamentala hjärnprogram (reptilhjärnan)

  • Nyfödda barn

  • Traumatiserade människor

  • Långt gången Alzheimer

  • Extrema omständigheter

  • Beige måste vara uppfylld för att något annat stadium skall uppkomma


Lila (vi, oss, vårat) ca 10 % av dagens vuxna befolkning

  • Uppkom för ca 50 000 år sedan

  • Magiskt jag

  • Konst och andlighet uppstår

  • Magisk och osäker värld

  • Man är "gift" med gruppen

  • Individen identifierar sig bara med sig själv och gruppen

  • Barn 1-3 år gamla

  • Klanen och familjen är allt

  • Alla som inte är med i vår stam är "de andra" och troligen fiender

  • Gruppen leds av den äldre, storhövdingen eller shaman.

  • Impulsivt ledarskap

  • Arbetaren är skyldig sitt liv till organisationen

  • Förändrings ceremonier och vidskepelse

  • Klansamhällen

  • Disney lever på denna vMeme med sina magiska fantasivärldar och kan även ses i Harry Potter

Röd (jag, min, mitt) ca 20% av dagens vuxna befolkning

  • Uppkom ca 10 000 år sedan

  • Impulsivt jag

  • Maktdriven

  • Egocentrisk, kan inte ta någon annans perspektiv

  • Barn 3-6 år

  • Oroar sig inte för konsekvenser som kanske inte kommer att hända (lever för stunden)

  • Undvik skam och var respekterad

  • Tonårsuppror (rymmer hemifrån o dyl)

  • "Big boss" bestämmer och delar ut belöning och straff

  • Antar att folk är lata och måste tvingas att jobba

  • Ofta karismatisk och centrum för partyt

  • Dålig på att planera och spara för framtiden

  • Lojalitet baseras på rädsla

  • Den starkaste vinner

  • Partners och allierade finns bara utifrån ett självintresse

  • Kommunicerar bara nedåt

  • jag kommer att slåss till slutet oavsett vad andra tycker

  • Mytiska historier (hjältar och hjältedåd)


Blå (vi, oss, vårt) ca 40 % av dagens vuxna befolkning

  • Uppkom för ca 5000 år sedan

  • Troende jag

  • Etnocentrisk (jag och min grupp har rätt oavsett vad)

  • Allting på sin rätta plats (rätt & fel)

  • Barn 7-8 år

  • Trogen "sanningen"

  • Lyder myndighet, gud och/eller högre makt

  • Stark myndighets struktur/kultur

  • Offra sig nu för att vinna i framtiden

  • Känner skam när man inte anpassar sig till gruppens normer

  • Kontrollera impulsivitet och svara på skuld

  • Patriotism

  • Stängt tänkande - om det inte är en del av vårt förutbestämda dogma så är det inte att tänka på

  • Stark känsla av tillhörighet

  • Klassiska familjevärderingar

  • Facism och missbruk av makt

  • Fundamentalism


Orange (jag, min, mitt) ca 30 % av dagens vuxna befolkning

  • Uppkom för ca 1000 år sedan

  • Presterande jag

  • Framgångsdriven

  • Barn 9-14 år

  • Börjar kunna ta 3:e persons perspektiv

  • Logiskt tänkande

  • Fullt av möjliga alternativ

  • Sök reda på den bästa lösningen

  • "sanningen är inte levererad, den upptäcks"

  • Förbättra livsvillkoren för många genom vetenskap och teknik

  • Det finns universella sanningar

  • Kapitalism

  • Materialism

  • Spela för att vinna och gillar tävlingen

  • Pengar hellre en lojalitet

  • Tappar det heliga

  • Skapar ekologiska kriser

  • Arbetsnarkomaner

  • Överdriven företagsmakt

  • Etniska kriser - vinst till varje pris

  • Status, image och objektiva mål

  • Identitetskris - utanförskap

  • Ekonomisk ojämlikhet - klasskrig

  • Undvik känslor - se till att få jobbet gjort


Grönt (vi, oss, vårt), ca 10 % av dagens vuxna befolkning

  • Uppkom ca 150 år sedan

  • Känsliga jag

  • Jämställdhets driven

  • Ung vuxen 15-21 år

  • Använder flera perspektiv

  • Avancerad självreflektion

  • Empati

  • Konsensus

  • Sociala nätverk

  • Gå med i vårt gemensamma samfund för delad tillväxt

  • Dela med sig

  • Sociala demokratier

  • Befria människorna från girighet och dogma

  • Extrem relativism och pluralism

  • Lovar mer än den kan hålla

  • Är emot allt som liknar hierarki och sunt dömande

  • Demokratiska beslut till varje pris som inte leder någonstans

  • Ta beslut som en grupp

  • Har gett uppkomst till medborgerliga rättigheter, feminism och gayrättsrörelsen

  • Accepterar flera sätt att se verkligheten

  • Utforskar det inre i mitt jag och i andra

  • Frekvent kommunikation i alla riktningar

  • Systemteori

  • Känslighet och acceptans inför känslor

  • Ekologiskt medvetande

  • Mest förekommande just nu i Kanada, Skandinavien och Holland



Detta var första nivån (first tier) som består av 6 stadier.
Spiral Dynamics är en intressant modell för konflikthantering. 
Jag tror att denna modell kan påverka en individs syn på civilisation och utveckling.








Källor:

http://www.12manage.com/methods_graves_spiral_dynamics_sv.html

http://hogberg.org/integral_dec.html

http://www.ungdomsstyrelsen.se/ad2/user_documents/SDI_Introduktion.pdf

http://www.spiraldynamics.net/

http://www.spiraldynamics.org/Graves/colors.htm

http://www.12manage.com/methods_graves_spiral_dynamics_sv.html



RSS 2.0