Liv i utveckling


Ge ett exempel på hur en naturlig urart kan förändras genom Darwins teori.

Darwin hävdade att en urarts anlag förändras och utvecklas genom tiden för att kunna överleva. Han insåg att djur och växter har en stor förmåga till fortplantning och att alla avkomlingar konkuerar med varandra om exempelvis utrymme och mat. Han menade altså att ett natruligt urval innebar att bra anlag gallrades fram genom generationerna inom de olika arterna.

För Darwin var DNA och mutation okända begrepp men idag vet vi att detta har stor betydelse för arternas överlevnad och utveckling.

 

 

 

Hur gammal är jorden?

Enligt forskarna är vår jord  4,6 miljarder år gammal.

 

Varför saknades syrgas i jordens tidigaste atmosfär (luftlager)?

Jordens dåvarande luftlager innehöll främst kvävgas, koldioxid och vattenånga.

Enligt forskarna var de första levande varelserna på jorden bakterier. Eftersom att det int efanns något syrgas fanns det heller inget ozonlager vilket bidrog till att inga varelser kunde leva på land, de höll sig till vattnet eller levde i berggrunder.

Men med tiden uttnyttjade bakterierna solen som energikälla dvs att de drev fotosyntesen. Det var då gruppen  bakterier som kallades blågröna bakterier uppstod. Genom deras fotosyntes bildades syrgas till atmosfären. Först måste syret ha uppfattats som giftigt för dåtidens arter med tanke på att dem inte var vana vid syre. Men allt eftersom att tiden gick nådde syrgasen långsamt havet och syrehalten i havet och atmosfären steg väldigt långsamt vilket ledde till att arterna hann anpassa sig till den nya kemiska miljön.

 

Av vilket grundämne består gasen Ozon?

Syrgas?

 

Ge en kort beskrivning av hur jordklotet ser ut inuti, rita gärna.

Som man kan se på bilden nedanför är jordklotet uppdelat i ett flertal lager. Varje lager har olika funktioner och längst in i jordklotet befinner sig den inre kärnan. Jordens kärna består av en inre och en yttre del. Den innersta delen antas vara fast och ha en temperatur upp till 4 000°C.

 

 

Varför blir det ofta vulkanutbrott på Island?

Island ligger mitt på en plattgräns, vid plattgränser förekommer ofta vulkanutbrott och jordbävningar då ...

 

Beskriv hur bergskedjan Himalaya har bildats.

När två plattor kolliderar med varandra veckas jordskorpan så det bildas höga berg. Samtidigt pressar jordskorpan ner under bergen och bildar ny magma. Jordskorpan smälter och nybildas i ett ständigt kretslopp. För 135 miljoner år sedan var Indien en ö men senare kolliderade den Indiska plattan med den Eurasiska platten vilket ledde till att den mäktiga bergskedjan i Himalaya bildades.

 

 

 

Vad är Pangea?

Pangea var när alla jordens kontinenter satt samman. Men sedan splittrades Panega och kontinenterna fick sedan flera nya arter.

 

 

 

Ge exempel på hur kontinenternas förflyttningar utmed jordytan har påverkat livet på jorden.

När Pangea splittrades fick kontinenterna flera nya arter. Individer av samma art som nu levde på olika kontinenter utvecklades och förändrades pga de nya klimat som de nu levde i.

 

Ge exempel på och förklara hur växter eller djur "förädlas" genom urvalsmetoden.

Naturgas och olja har bildats av rester från levande organismer, främst djur och växter som har dött och hamnat på havsbotten som sedan blir täckta med lager av lera, sand och liknande med årens gång. Efter flera miljoner år har det blivit väldigt många lager på resterna och dom har utsatts för väldigt högt tryck. Så på så sätt har fossila bränslen bildats.


Gör en lista på vad du tycker är fördelar respektive nackdelar med genetik samt motivera dina ställningstaganden.

Det är ett så stort område och det är svårt för mig att uttrycka mig om detta då det säkert finns många för -och nackdelar med forskningen inom genetik. Så länge vi inte använder oss av denna kunskap i syften där djur skadas eller påverkas negativt så tycker jag att det kan vara intressant. Men att vi - för att bredda vår kunskap gör djurförsök är enligt mig fruktansvärt fel.

Genom gentest kan vi få veta om framtida sjukdommar och klona fram människor. Men jag tycker det är fel, vi människor går för långt när det gäller vetenskapen och forsking. När ska vi börja vara lite filosofiska igen och luta oss tillbaka med att vi vet såpass mycket som vi faktiskt gör?



I atomernas värld

I atomernas värld


Beskriv Demokritos uppfattning om materians minsta beståndsdelar.
Demokrotis trodde att all materia kunde sönderdelas i allt mindre beståndsdelar tills man fick en minsta odelbar partikel. Denna odelbara del kallade han för atom. Det var han som införde atombegreppet, han ansåg att atomerna alltid funnits och att det var oförstörbara. Enligt Demokritos bestod människans själv att atomer.



Hur skiljde sig Aristoteles syn på materia från Demokritons uppfattning?
Aristoteles var en väldigt omtalad filosof i Antikens Grekland, han förkastade Demokritos atomteori och menade att luft, vatten, eld och jord var grundläggande byggstenar till all materia. Till skillnad från atomer var dessa sk. "de fyra elementen" något man kunde iaktta med sina sinnen. För Aristoteles var detta viktigt då han inte bara ville söka kunskap i sin egen tankevärld vilket många filosofer gjorde, Aristoteles ville undersöka naturen också.
Aristoteles funderingar kom att bli mer accepterade av kyrkan under medeltiden som då vägrade tro på Demokritos lära om atomer. Om själen var odödligt kunde den ju knappast bestå av atomer som Demokritos hävdat.


Beskriv en atom enligt den moderna atomteorin.
Idagens läge anser vi inte att atomer är odelbara. Experiment har visat att elektroner, vilka kretsar runt atomkärnan - kan klyvas och likaså kan själva atomkärnan. Atomer består av negativt laddade elektroner, positivt laddade protoner och oladdade neutroner. Protonerna och neutronerna är samlade i en central atomkräna och runt denna kretsar elektronerna.






Vad är ett grundämne?
Ett grundämne består av atomer med ett visst antal protoner i atomkärnan. Det finns drygt hundra olika grundämnen. För att en atom ska vara oladdad krävs det att antalet elektroner är lika många som antalet protoner. Antalet neutroner kan variera bland atomerna i ett grundämne, men vanligtvis brukar det vara ungefär lika stort som antalet protoner.




Beskriv skillnader mellan metaller och icke-metaller.

- Ge exempel på grundämnen som är metaller.
- Ge exempel på grundämnen som är icke-metaller.

De flesta grundämnen är antingen metaller eller icke-metaller. Metaller leder elektricitet och värme bra. Silver, koppar, järn, bly guld och kvicksilver är exempel på metaller. Kvicksilvret är dock den enda metallen som är flytande vid rumstemperatur. Icke-metallerna saknar helt de nämnda mettalegenskaperna för mettaler. Syre, kväve, svavel och väte är exempel på icke-metaller. Tenn är ett av de få ämnen som kallas för halvmetaller, det kan uppträda som både metaller och icke-metaller.



Nämn något som Jöns Jakob är känd för.
Jöns Jakob Berzelius är en av Sveriges mest kända vetenskapsmän. Han införde det kemiska teckenspråk som numera används världen över och upptäckte även flera olika grundämnen.




Vad är en molekyl?
En grupp atomer samanbundna med kovalenta bindningar är en molekyl. En molekyl består av minst två olika sorters atomer.


- Vilka ämnen ingår i en vattenmolekyl?
En vattenmolekyl består av två väteatomer och en syreatom. Ett glas vatten innehåller ca 5000000000000000000000000 vattenmolekyler! ;-)


Beskriv några egenskaper som kännetecknar vatten.
Det finns molekyler vars egenskaper liknar vatten men vatten börjar kokas först vid 100 grader och andra ämnen med liknande molekyler har betydligt svagara sammanhållande krafter, dessa ämnen kokar redan vid minusgrader. Vattenmolekylerna binds väldigt starkt till varandra, därför kan vatten bilda större och rundrare droppar än andra vätskor. Vattenytan har en sådan utspänning som gör det möjligt för exempelvis skräddare att springa på en vattenyta.

Vad är en jon?
En jon är en atom eller molekyl med mer eller mindre elektroner än vanligt, altså atom eller molekyl som har ett överskott eller underskott av elektrisk laddning.



Vad är ett salt?
- Ge ett exempel på ett salt?
Ett salt är det samma som en jonförening. De består av negativa och positiva joner. Jonerna är ordnade i ett jongitter, vilket är detsamma som kristaller. Salter har oftast väldigt hög smältpunkt (ca 1000ο).
Koksalt är en typ av salt.

Förklara vad som händer när man löser koksalt i vatten?
Koksalt och socker är exempel på ämnen som väldigt lätt löser sig i vatten. Men det är inte alla salter som löser sig i vatten. När man lägger koksalt i vatten trängar sig vattenmolekylerna in sig i saltkristallerna och omsulter jonerna och isolerar dessa ifrån varandra. I takt med detta faller saltkristallerna sönder. När detta skett säger man att saltet löst sig i vattnet.


- Hur märker din omgivning att syre har lägre kokpunkt än vatten?
Det är sällan syre förekommer i någon gasform medan vatten ofta syns i flytande form. Även fast syret och vattnet är i samma temperatur är oftast vattnet som jag tidigare nämnt i flytande form. Detta pågrund utav att det krävs värme för att vattnet ska nå sin kokpunkt medan det krävs kyla för att syret ska nå sin,


Man kan lösa koksalt i vatten vid rumspemperatur, men för att smälta koksalt krävs temperaturen 801 °C. Förklara skillnaden mellan att lösa ett salt och att smälta ett salt.
När man löser ett salt i vatten så sliter H2O isär koksaltet, smälter man däremot saltet är saltet "fortfarande kvar" fast i flytande form.


Vad är en kondensation?
När man exempelvis kokar vatten så övergår ämnet från flytande form till gasform (ånga) när denna temperatur på gasen, i detta fall vatten sänks så glir gasen en vätska och det är det vi kalar för kondensation.




Vad är en syra?
Alla olika sorters syror innehåller grundämnet väte som betecknas "H". Alla syror avger även vätejoner H+ till andra ämnen. Det är dessa som ger lösningen sura egenskaper tex. att lösa olika sorters metaller såsom järn, zink och aluminium.

- Ge exempel på tre starka syror.
Svavelsyra, Saltpetersyra, väteklorid.

- Ge exempel på tre svaga syror.
Mjölksyra, ättiksyra, kolsyra.

Vad är en bas?

Baser är ämnen som upptar vätejoner, med andra ord är baser syrors motsats.
- Ge exempel på basiska ämnen
Natriumhydroxid, Ammoniak, kalk.

Beskriv hur blåbär kan användas som pH-indikator.
Om man häller i en sur lösning i blåbärssaft blir saften röd, häller man däremot i basisk lösning så färgas saften blå.


Hur många gånger surare blir en sjö om dess pH sänks från 6 till 5?
Sjön blir då 100 gånger surare än en neutral lösning dvs att pH-värdet ligger på 7. Ett steg på pH skalan gör sotr skillnad på hur sur en lösning är.

Vad kallas den förbränning sin sker i celler och som frigör energi ur druvsocker?
Cellandning.


Var i cellen finns DNA-molekyler?
- Vad är en gen?
I celler finns det gener dvs arvsanlag som kan liknas vid ritningar om hur kroppen fungerar och ser ut. Generna vi har i våra celler är arv från våra föräldrar. Generna är uppbyggda på samma sätt oavsett om man är ett djur, en människa eller en bakterie. Generna ingår i dina DNA-molekyler. I dina celler finns det 46 tycken DNA-molekyler vilka var och en bildar en s.k kromosom. Tillsammans innehåller de ca 30 000 gener.

Förklara begreppet mutation.

Mutationer är bestående och ärftliga förändringar i DNA. Orsaker till mutation kan variera, delvis kan det ske ett kopiernings fel vid celldelingen, strålning, virus eller inverkan av vissa kemiska ämnen.






Kvinnosynen i nuläget inom de tre världsreligionerna

Nu tänkte jag göra ett lite kortare men intressant arbete om hur kvinnan har det idag beroende på vilken religion hon tillhör. För mig är jämnlikhet väldigt viktigt. För att vi ska kunna leva i en rättvis värld krävs det att alla har likadana förutsättningar. Vi förtjänar att bli behandlade lika oavsett kön, hudfärg, religion eller sexuelläggning. Vi i Sverige påstår oss ha ett väldigt jämnligt samhälle, men är vi alla enade om detta? Jag tror starkt på att det kommer krävas mycket tid innan vi kommer få en jord där vi alla lever under samma vilkor och har lika mycket att säga till ifrån.

Den muslimska kvinnan


De flesta anser Islam vara den religion som har strängast kvinnosyn.

Att vara en muslimsk kvinna innebär att hon måste sköta familjen på alla sätt utan försörjningen vilket mannen gör. Hennes uppgift i livet ska vara att va en god mor, det är igenom de männen väljer sina fruar. Det är kvinnornas fäder eller bröder som bestämmer vem som hon ska gifta sig med, kvinnorna har alltså inte rätt till att ingå äktenskap på eget initiativ. Män inom Islam enligt tradition får ha upp till fyra kvinnor medans kvinnorna bara får ha en man. Männen får också ingå äktenskap med en icke muslimisk kvinna men de muslimska kvinnorna får inte ingå äktenskap med en icke muslimsk man.Kvinnorna får exempelvis bara visa sin kropp inför sina män, de får inte söka ögonkontakt med andra män och om kvinnorna inte följer detta får de straffas genom stryk eller att bli stenade till döds.

 

I Koranen står de att kvinnorna är avsedda till att vara mannens sexobjekt och ägodel. Det sker mycket förtryckningar av männen och guds lagar har gjort de svårt för de muslimska kvinnorna att kunna leva ett så ”normalt” liv som möjligt. I vissa länder är de lag på att kvinnorna ska täcka sin kropp med svarta löst åtsittande tyger för att dölja hår, händer, armar och ben. De som gör de frivilligt anses vara anständiga och mycket religiösa. Något som har uppmärksammats och kritiserats är könsstympningen som sker i vissa fall, där också hedersmord och barnäktenskap är accepterat och tillåtet inom vissa muslimska grupper.

Om muslimska kvinnor följer de här tio egenskaperna, vilka skall behandlas nedan, kan de i förhand få veta att de kommer till aljanna, med lika stor bredd som mellan himlen och jorden.


  • Iman(tro) påAllah. Att hon har sin iman med sig i allt hon gör. Att hon alltid håller kontakt med Allah. Att hon odlar sin iman i sitt hjärta med adh-Dhikr (olika sätt att nämna och komma ihåg Allah till exempel bön inför måltid), annawafel (olika slags frivillig dyrkan som Muhammad (saws) rekommenderade) och attaammul (beskåda) Allahs ayat(underverk). Har kvinnan den rätta iman och gör goda gärningar enligt alquran wa sunna, då med tillåtelse av Allah blir hon lycklig och räddad. Och det är med adh-Dhikr som hjärtat känner sig tryggt och i och med det blir även livet tryggare. Allt detta nämns i alquran, som även nämner ett löfte från Allah att den som tror på Allah och gör goda gärningar får ett gott liv. Men den som motsätter sig detta får ett dåligt liv, eftersom Allah stänger alla dörrar för denne och blir dennes fiende. Medan belöningen för den troende kvinnan blir aljannah.

  • Hon gör ingen tabarruj (gå ut och gå bland män, visa något av materiell eller kroppslig utsmyckning), håller sig till sitt hem och går inte ut mer än nödvändigt. Hennes hem är hennes trygghet, platsen för hennes dyrkan, det som döljer henne och gör henne anspråkslös. Att hon håller sig till sitt hem är det naturliga och det bästa för henne. Detta är hennes ansvar inom islam. Enligt hadith från Fatima (ra):"Vad är det bästa rådet till kvinnorna? Hon sade: Att kvinnan inte ser män och de inte ser henne, Det är det bästa rådet." En annan hadith från profeten(saws) berättar om att kvinnans bön i hemmet är bättre än i moskén. När hon håller sig till sitt hem bevarar det hennes iman bättre än om hon går ut ofta. Hon är inte påtvingad att gå ut och arbeta, vara soldat, polis mm. De som vill få ut kvinnan ur hennes hem vill följa västvärldens exempel, då de under andra världskriget satte in kvinnan i fabriksarbete, i ministerier, i parlament mm. För detta lämnade hon sitt hem, sina barn, sin religion och kvinnliga ära och misslyckades.
  • Hon sänker blicken inför män och bevarar sig själv ifrån sexbrott och otrohet mot sin man. Hon har inga manliga vänner och släpper inte in män, som ej är mahram(en man hon enligt sharia, dvs islamisk lag, är förbjuden att gifta sig med, t ex bror, far), i sitt hem då hennes make är ute.

  • Hon bevarar sin tunga ifrån alghiba(baktala någon), alnamima(att skvallra), förbannande av andra och alfaahish(svorord). Hon talar bara via Allahs ord, Enligt hadith sahih:"Alqatat kommer ej in till aljanna." Alqatat är den som gör namima. En annan hadith säger att den som förbannar mycket man/kvinna blir inte shahid(martyr) eller dennes vittnesmål accepteras ej.

  • Ser till att inte lyssna på musik eftersom det är haram(förbjudet enligt sharia och innebär synd) och detta enligt de fyra imamerna, Malik, Hanbal, Shafii, Hanafi och enligt hadith i Bukhari. Enligt Ibn Taymya och Ibn alqaym är musik och sång ledsagare till azzina(sex utanför äktenskap och otrohet).

  • Respekt av maken, givande honom hans rättigheter, få honom att må väl och lyda honom i det som ligger under lydnad till Allah. Profeten (saws) sade i hadith sahih:"Om jag skulle säga till någon att göra sujud(böja sig som under bön till Allah) för någon skulle jag sagt till kvinnan att göra det för sin make." Enligt en annan hadith sahih får vi veta att om kvinnan ber sina fem böner, fastar sin månad (dvs, Ramadan), lyder maken och inte begår otrohet när mannen är borta kommer hon till aljanna. Mannen har mycket rättigheter och skyldigheter. Dock får han inte många av sina rättigheter. En del av dagens kvinnor höjer sin röst mot mannen, skäller på honom, svär åt honom och bara kräver och kräver.

  • Kvinnan skall vara sparsam i sitt leverne. Alquran talar om detta på ett antal platser och även i sunna finns det angående profetens(saws) hustru Aisha(ra) när hon vid ett tillfälle fick tusen dirham(saudisk valuta). Trots att hon då var fastande, glömde hon bort sig själv och köpte inget att äta, utan gav bort allting som sadaqa(välgörenhet).

  • Den muslimska kvinnan liknar sig inte vid män. "Allah förbannar kvinnor som liknar sig vid män och män som liknar sig vid kvinnor," enligt hadith sahih. Detta gäller i allt, vare sig det är klädsel, sättet att tala, gå mm. Att hon inte ändrar på Allahs skapelse. Enligt hadith sahih:"Allah förbannar den som noppar ögonbrynen och den som ber om att få sina ögonbryn noppade...

  • Hon handlar under lydnad till Allah och i det som närmar henne Allah. Hon gör mycket dhikr i form av fasta, sadaqa, nattbön mm.

  • Att hon gör dawa till sina systrar, ger råd och påminner dem om vad som är rätt och fel. Hennes besök till sina systrar består inte endast av kaffedrickande, skvaller eller prat om adunya. Hon försöker vara en god muslim mot sina grannar och systrar. [1]
[1] - http://home.swipnet.se/islaam/kvinnans_egenskaper.htm


Den judiska kvinnan

Inom judendomen finns det några nämnbara förtryck mot kvinnor, Det är alltid kvinnan i familjen som skall sköta ritualer i hemmet kring sabbaten. Att vilja få ut skilsmässa som judisk kvinna är oftast en långdragen och kostsam process. Mannen måste gå med på skilsmässa annars kan hon eventuellt köpa sig ur äktenskapet. Men om mannen nekar kan han även skaffa sig en till fru och skaffa barn med henne samtidigt. Vilket kvinnan ifråga inte kan göra.

Den Judiska kvinnan får numera en alltmer framträdande plats i synagogan. Stockholms Judiska församling har exempelvis egalitära gudstjänster där kvinnor läser ur Torah, något som annars inte har förekommit. I liberala synagogor, främst i Storbritannien och USA, finns även kvinnliga rabbiner och kantorer.


Den kristna kvinnan

Förr i tiden, under den tiden då bibeln skrevs hade den kristna kvinnan det inte  lätt. Hon var mannens ägodel och hade nästan inga rättigheter alls. Hon fick sitt värde då hon gift sig och skaffat barn. Nu förtiden är skillnaden mellan den kristna och den icke troende kvinnan inte så stor, visserligen skiljer det ju sig från kvinna till kvinna men den största skillnaden är att den kristna kvinnan inte får ha sex innan giftermål.

 

I bibeln framkommer de olika citat som kännetecknar den kristna kvinnans underläge som exempelvis att kvinnan skall tiga i församlingen, att kvinnan skall vara underdånig sin man, att kvinnan är skapad utav mannens revben. Att kvinnan var den som förstörde lustgården och var den som svek gud. Nuförtiden har kvinnorna inom kristendomen nästan samma förutsättningar som männen, men bara nästan för det finns så mycket som lever kvar från det gamla sättet att se på kvinnan som ursprungligen kommer från det som skrivits i det  gamla testamentet. När man läser detta kan man lättare inse att de lite mindre synliga kvinnoförtrycket också existerar inom kristendomen.

 

Diskussion

Förtrycket mot kvinnor finns mer eller mindre synligt inom både kristendomen, judendomen och islam. Som kvinna förväntas man alltid att passa upp för mannen, man ska vara tillgänglig när det duger för mannen men ändå alltid vara lite vid sidan av och inte synas för mycket. Inom Islam exempelvis som jag anser vara den mest extremt kvinnoförtryckande religionen får inte ens kvinnorna visa sin kropp när dem är utomhus och ifall de gör de riskerar dem att stenas till döds, det är så upprörande jag kan inte förstå hur vi kan låta de ske. Att vi kan låta människor på jorden även fast de inte tillhör samma kultur, få döda en kvinna bara för att hon träffat ett man av annat ursprung.

Detta ska inte få inträffa. Kvinnorna ska inte behöva leva under förtryck från männen. Jag tycker att alla ska ha likadana rättigheter och skyldigheter oavsett kön.

Jag hoppas att vi en dag kommer att kunna påverka de religiösa som ser ner på kvinnorna. Att även kvinnor ska kunna vara präster och biskopar inom alla religioner. Som i Sverige tillexempel som är ett land med många protestanter så förekommer ju också särbehandlingar, lägre lön till kvinnor inom vissa yrken exempelvis.

 

 


Stress och stresshantering

1. Vad är stress?
Stress är något som uppstår när man upplever en stor obalans mellan vad man kan prestera eller vilka resuser man har, även vilka krav man har på sig själv och sin omgivning. Stress är ett krisberedskap och kroppens reaktion på flykt eller kamp. Stress är faktiskt anledningen till att vi människor överlevt som art, stressen är grunden i överlevnadsinstinkten. När vi upplever måsten och krav, att vi inte har någon kontroll eller inte kan något - det innebär stress för oss människor. 



2. Vad gör dig stressad?
Det är så mycket som gör mig stressad. Jag kan i stort sett bli stressad av allt, men det handlar om vad man gör det till. Eftersom att jag är en väldigt känslosam person kan jag lätt känna av stressen och jag vet att det är något som jag behöver jobba med. Jag kan uppleva stress i vardagen och hamnar på något sätt dagligen i väldigt stressade situtationer, jag tror att det dels har att göra med min brist på struktur och rutiner. En kaotisk omgivning leder i sin tur till att saker försvinner och att man glömmer bort saker som senare leder till stress. 

3. På en skala från 1-10 var ligger din allmänna stressnivå just nu?
Jag skulle chansa på att jag ligger mellan 7-8 vilket är alldeles för högt. Arbetar dock med stressen och förhoppningsvis lär min stressnivå sjunka framöver.

4. Hur reagerar du när du blir stressad?
När jag blir stressad upplever jag det som att min tillvaro faller samman. Jag vill då släppa allt, dra ett täcke över huvudet och bara försvinna. För mig och säkerligen de flesta andra männsikor är stress en väldigt obehaglig känsla. Men jag är väldigt stresskänslig och det har påverkat mig mycket genom skolåren. När jag har för mycket omrking mig vill jag - som jag tidigare nämnt bara stanna upp tiden och bortse från att problemen finns. Vilket kanske är en natrulig reaktion men samtidigt är det väldigt frustrerande när man inte känner att man har kraften till att ta itu med problemen själv när det blir för mycket för en.

5. Vad händer i kroppen när vi blir stressade rent fysiologiskt? (Redogör för vad som händer hormonellt, i hjärnan, i hjärtat, med blodet och andningen med mera)
Vår stress börjar alltid i hjärnan, i våra tankar. När vi blir stressade så går det ett alarm från binjurarna som är en endorkin körtel, vilket betyder att den producerar hormoner. Vid stress utsöndras tre olika sorters hormoner:
  • Adrenalin - Får oss att bli målinriktade, snabbtänkta och ger oss en "feeling good" känsla.
  • Kortisol - Denna hormon höjer våran smärtgräns, ser till så att vi inte hamnar i chock, trimmar imunförsvaret..
  • Nordadrenalin - Drar ihop blodkärlen så att blodtrycket höjs samt spänner kroppen och pumpar allt blod till musklerna.
På kort sikt kan dessa stresshormoner göra oss till en supermänniska, men efter en längre period är det inte lika lätt längre. Kroppen klarar av kortvarig stress men inte längre...
För kvinnor kan stress påverka både sexlusten och fertiliteten då könshormonerna åker ut när stresshormonerna kommer in. Även tillväxthormonerna minskar och de inte organen kan få det tufft och åldras snabbt. Vid stress så väntar till slut kroppen på en fysisk urladdning vilket kan leda till att vi får panikångestattacker.





Om stressen fortsätter för länge så förstör den hjärnas "ac" som kyler ner hjärnan - dvs serotoninet. Det blir en sån upphättning så att synapssignalerna inne i hjärnan bränns av vilket först påverkar hippocampus där minnet och koncentrationen sitter. Vid en väldigt lång period av stress kan den sjuke få samma symptom som vid Alzheimers. Alternativ till detta är då utbrändheten som också drabbar den person som levt i stress under en längre tid. Kroppen har nu fått nog och kopplar då ut alla sladdar.


Vid stress så slår hjärtat fortare, mer blod förs till musklerna och vi kan få tjockare blod som leder till muntorrhet. Blodet blir mindre i magen vilket leder till att magen inte arbetar lika bra, vi börjas andas snabbare och tydligare. Imunförsvaret drabbas även efter en längre period av stress så kroppen inte orkar spänna sig längre utan slappnar av vilket i sin tur leder till att vi lättare blir sjuka.


6. Redogör för olika strategier mot stress:
- Hur kan vi förebygga stress?
- Hur hantera akut stress?
- Ditt bästa stresstips?







8. Hur blir man utbränd tror du?
När man upplever att man har för höga krav på sig själv. Man känner att man har en massa krav och måsten som hela tiden måste uppnås för att inte bli uppfattas som misslyckad. Man har för många bollar i luften och ger sig fan på att ingen ska få åka ner. Man vill inte misslyckas, hur skulle det se ut? "Hur skulle det bli ifall jag inte hann med att styra alla trådar, faller mitt liv samman då?"  Man ligger nätterna igenom och oroar sig för saker som ; "Imorgon måste jag åka ner till vårdcentralen,  sen ska jag hinna till  mötet på jobbet" eller ; "Imorgon så måste den där elräkningen vara betald, annars är det kört för mig".
När man är stressad och slut kommer man till de stadie då man inte orkar hålla kvar alla trådar. En efter en försvinnar taktvis med energin i sig själv. Och när den sista tråden släppts har man även släptt all enegri och all livslust - DÅ är man utbränd!

Men! Det finns stor möjligthet att komma tillbaka igen. När man är i bott och har kämpat för något så länge så man inte orkar mer och faller samman kan det tyckas verka omöjligt att kunna ta sig upp. Men nu handlar det om att tillåta sig själv lite lugn och ro.  Och sedan måste man förstå att den kraft som man hade så att man blev utbränd fortfarande finns kvar och med hjälp av den så kommer man alltid att kunna klättra upp igen!
Dessutom är ens egna självkänsla enormt viktig rehabitering. Ge dig själv en chans, alla gör misstag, alla faller i bott men alla kan alltid klättre upp igen. Fyll dig själv med positiv energi, som ; det här klarar jag, eller ; jag duger precis som jag är! :) Livet gårvidare det som har hänt är passé och något som nödvändigtvis inte behöver forma oss som individer om vi inte vill det. Ingen annan än dig själv kan styra och kontrollera din glädje, det är DU som har kraften att förändra vad som helst om dig själv eller ditt liv eller vad du nu vill förändra.







9. Resonera kring vad du tror är individens respektive samhällets "fel" och ansvar när det kommer till stress, utbrändhet och stresshantering/läkning?
Samhället sätter stor press på oss Svenskar, vi förväntas leva upp till den redan satta stereotypen om hur en "bra" svensson skall vara. Depression är numera en folksjukdom och snart känns det som att varenda människa som man möter på gatan kommer att äta antideppresiva. Detta är väldigt tragiskt då vi i Sverige har det så pass bra i jämförelse med andra länder. Vi behöver lära oss att uppskatta allt det vackra vi har omkring oss - inse värdet i det vi har. Men vi förväntas vara supermänniskor hela tiden och vi är medvetna om att ifall vi inte kan leva upp till de förväntningar som vår omgivning kräver så kommer vi känna oss misslyckade.
Det är dags att sänka ribban, inse att vi alla har brister och att ingen är perfekt. Det är okej att vara deppig, utmattad och trött på livet ibland. Stannar man aldrig upp och känner efter hur man mår, utan hela tiden kämpar, kämpar och kämpar så kommer verkligheten ikapp en tillslut och då står man där som ett frågetecken i livet utan någon kraft överhuvudtaget. Man behöver vila, andas och låta sina tankar passera igenom huvudet. Ingen orkar att leva som en robot, även om man kanske skulle önska att man kunde göra det ibland för att orka med vardagen.
Tumblr_ljiacoqzcl1qb2dj2o1_500_large
Livet är till för att levas och till för att älskas. Mår man inte bra så finns det oändligt många sätt att förändra sin livssituation på, vi i sverige har bra förutsättningar för att kunna nå våra drömmar. Ingenting är omöjligt och det viktigaste är att man lyssnar till sig själv, följer sitt hjärtas röst och inte låter omgivningen styra ens liv.

How important is love for mankind?

How important is love for mankind?
Love is an emotion of strong affection and personal attachment. A man could spend his whole life writing about love; love is so extensive and sometimes it's hard to understand.
The concept of love arouses many different associations for the human being and most of the associations are positively related. But love can also bring pain, unrequited love can sometimes be lifelong.
We all want to be noticed, appreciated and get confirmation. Love and relationships has always been highlighted by scientists, philosophers and writers in various fields. They are united on that man has a desire to establish and maintain close relationships and that we all have a wish to be loved. Such issiues have been dealt with in art and music through the ages.
Love can be aimed to abstract things, general concrete things or specific things as with humans or pets.
It has been suggested that the physical and mental closeness is healing, sometimes even lifesaving. Something that fascinated me and made me feel deeply moved was when I read about a little monkey who had lost his faith in life. When the little monkey had been abandoned by his mother, he lost his zest for life and nearly died of grief. But when he met a white dove, his outlook on life changed. The monkey was no longer lethargic and began to recover. He was so happy and delighted. Their relationship changed the little monkey's life ...
The love of the dove didn't only change the monkeys life - the love to the bird saved the little creature. Similarly, we have in recent years seen the importance of love when babies are devolped. Sue Gerhardt, a researcher, has demonstrated how a baby's brain develops and is shaped depending on the social interaction between the infant and its caregiver. Good interaction leads to the development of the social brain (prefrontal cortex), which in turn helps the child to develop emotionally. However is the interaction flawed, it may result in the individual later in life having problems with depression, personality disorders or substance abuse.
If we choose  to see the importance of love and how we express it from a gender perspective, we see that a woman is often associated with feeling and a man with reason. The strict distinction between how the two sexes are suppost to handle and express their feelings is be one of the foundations of the male dominance.
Based on these gender roles we can currently see that many men restrain their feelings and decide to show their woman feelings "gradually" with time in the beleif that their woman should  not get tired as easily. Many men believe that they must control their emotions and that they should  never show their feelings too much when it comes to a love relationship. But is it really true that women get tired? I personally believe that this sparing love can lead to conflicts in a relationship. As soon as you do not feel appreciated or confirmed, you start to search constantly for answers. There are so many rules about how to behave and how to show love without being perceived as persistent or exaggerated. Love is in many ways very complicated.
Would I be able to live without love? The answer is no, for me, my family and friends means everythung for me. But there are those who can live without love, how they succeed I do not know... Most people get depressed and sad when they not feel loved.
What I have found is that there are many different aspects of what love is. Love has different meaning to us humans but for many people it is vital. Personally, I would not be able to live without love. For me, love is everything and if I'm not surrounded by people who like and love me, I can not see any point to living. I have great fear of being left alone and I can see how it has affected me in  my earlier relationships. The thought of being alone is very scary to me. And I am certainly not alone in experiencing such feelings.
How important is love for mankind?

Love is an emotion of strong affection and personal attachment. A man could spend his whole life writing about love; love is so extensive and sometimes it's hard to understand.
The concept of love arouses many different associations for the human being and most of the associations are positively related. But love can also bring pain, unrequited love can sometimes be lifelong.
We all want to be noticed, appreciated and get confirmation. Love and relationships has always been highlighted by scientists, philosophers and writers in various fields. They are united on that man has a desire to establish and maintain close relationships and that we all have a wish to be loved. Such issiues have been dealt with in art and music through the ages.
Love can be aimed to abstract things, general concrete things or specific things as with humans or pets.
It has been suggested that the physical and mental closeness is healing, sometimes even lifesaving. Something that fascinated me and made me feel deeply moved was when I read about a little monkey who had lost his faith in life. When the little monkey had been abandoned by his mother, he lost his zest for life and nearly died of grief. But when he met a white dove, his outlook on life changed. The monkey was no longer lethargic and began to recover. He was so happy and delighted. Their relationship changed the little monkey's life ...
The love of the dove didn't only change the monkeys life - the love to the bird saved the little creature. Similarly, we have in recent years seen the importance of love when babies are devolped. Sue Gerhardt, a researcher, has demonstrated how a baby's brain develops and is shaped depending on the social interaction between the infant and its caregiver. Good interaction leads to the development of the social brain (prefrontal cortex), which in turn helps the child to develop emotionally. However is the interaction flawed, it may result in the individual later in life having problems with depression, personality disorders or substance abuse.
If we choose  to see the importance of love and how we express it from a gender perspective, we see that a woman is often associated with feeling and a man with reason. The strict distinction between how the two sexes are suppost to handle and express their feelings is be one of the foundations of the male dominance.
Based on these gender roles we can currently see that many men restrain their feelings and decide to show their woman feelings "gradually" with time in the beleif that their woman should  not get tired as easily. Many men believe that they must control their emotions and that they should  never show their feelings too much when it comes to a love relationship. But is it really true that women get tired? I personally believe that this sparing love can lead to conflicts in a relationship. As soon as you do not feel appreciated or confirmed, you start to search constantly for answers. There are so many rules about how to behave and how to show love without being perceived as persistent or exaggerated. Love is in many ways very complicated.
Would I be able to live without love? The answer is no, for me, my family and friends means everythung for me. But there are those who can live without love, how they succeed I do not know... Most people get depressed and sad when they not feel loved.
What I have found is that there are many different aspects of what love is. Love has different meaning to us humans but for many people it is vital. Personally, I would not be able to live without love. For me, love is everything and if I'm not surrounded by people who like and love me, I can not see any point to living. I have great fear of being left alone and I can see how it has affected me in  my earlier relationships. The thought of being alone is very scary to me. And I am certainly not alone in experiencing such feelings.
Tumblr_lf72fgsvbx1qcps3do1_500_large_large

Uppgiften om Djurrätt

Hejsan!
Synd att jag inte var på närträffen men jag tar mig ann denna uppgift om djurrätt som jag ska arbeta med framöver!

2. Djurrätt

Svara på följande frågor: 

  • Vad är grundtankarna inom djurrättsetiken? Vilka är de fyra klassiska skäl som brukar anges för vegetarianism/att avstå från köttätande?

  • Vilken påverkan har dagens köttindustri på miljön?

  • Varför är tanken att bli vegetarian och avstå från köttätande så svår för många tror du? Finns det några bra argument mot vegetarianism? Vad tror du skulle vara en framgångsrik väg fram för att få människor att avstå från köttätande?





RSS 2.0