Liv i utveckling


Ge ett exempel på hur en naturlig urart kan förändras genom Darwins teori.

Darwin hävdade att en urarts anlag förändras och utvecklas genom tiden för att kunna överleva. Han insåg att djur och växter har en stor förmåga till fortplantning och att alla avkomlingar konkuerar med varandra om exempelvis utrymme och mat. Han menade altså att ett natruligt urval innebar att bra anlag gallrades fram genom generationerna inom de olika arterna.

För Darwin var DNA och mutation okända begrepp men idag vet vi att detta har stor betydelse för arternas överlevnad och utveckling.

 

 

 

Hur gammal är jorden?

Enligt forskarna är vår jord  4,6 miljarder år gammal.

 

Varför saknades syrgas i jordens tidigaste atmosfär (luftlager)?

Jordens dåvarande luftlager innehöll främst kvävgas, koldioxid och vattenånga.

Enligt forskarna var de första levande varelserna på jorden bakterier. Eftersom att det int efanns något syrgas fanns det heller inget ozonlager vilket bidrog till att inga varelser kunde leva på land, de höll sig till vattnet eller levde i berggrunder.

Men med tiden uttnyttjade bakterierna solen som energikälla dvs att de drev fotosyntesen. Det var då gruppen  bakterier som kallades blågröna bakterier uppstod. Genom deras fotosyntes bildades syrgas till atmosfären. Först måste syret ha uppfattats som giftigt för dåtidens arter med tanke på att dem inte var vana vid syre. Men allt eftersom att tiden gick nådde syrgasen långsamt havet och syrehalten i havet och atmosfären steg väldigt långsamt vilket ledde till att arterna hann anpassa sig till den nya kemiska miljön.

 

Av vilket grundämne består gasen Ozon?

Syrgas?

 

Ge en kort beskrivning av hur jordklotet ser ut inuti, rita gärna.

Som man kan se på bilden nedanför är jordklotet uppdelat i ett flertal lager. Varje lager har olika funktioner och längst in i jordklotet befinner sig den inre kärnan. Jordens kärna består av en inre och en yttre del. Den innersta delen antas vara fast och ha en temperatur upp till 4 000°C.

 

 

Varför blir det ofta vulkanutbrott på Island?

Island ligger mitt på en plattgräns, vid plattgränser förekommer ofta vulkanutbrott och jordbävningar då ...

 

Beskriv hur bergskedjan Himalaya har bildats.

När två plattor kolliderar med varandra veckas jordskorpan så det bildas höga berg. Samtidigt pressar jordskorpan ner under bergen och bildar ny magma. Jordskorpan smälter och nybildas i ett ständigt kretslopp. För 135 miljoner år sedan var Indien en ö men senare kolliderade den Indiska plattan med den Eurasiska platten vilket ledde till att den mäktiga bergskedjan i Himalaya bildades.

 

 

 

Vad är Pangea?

Pangea var när alla jordens kontinenter satt samman. Men sedan splittrades Panega och kontinenterna fick sedan flera nya arter.

 

 

 

Ge exempel på hur kontinenternas förflyttningar utmed jordytan har påverkat livet på jorden.

När Pangea splittrades fick kontinenterna flera nya arter. Individer av samma art som nu levde på olika kontinenter utvecklades och förändrades pga de nya klimat som de nu levde i.

 

Ge exempel på och förklara hur växter eller djur "förädlas" genom urvalsmetoden.

Naturgas och olja har bildats av rester från levande organismer, främst djur och växter som har dött och hamnat på havsbotten som sedan blir täckta med lager av lera, sand och liknande med årens gång. Efter flera miljoner år har det blivit väldigt många lager på resterna och dom har utsatts för väldigt högt tryck. Så på så sätt har fossila bränslen bildats.


Gör en lista på vad du tycker är fördelar respektive nackdelar med genetik samt motivera dina ställningstaganden.

Det är ett så stort område och det är svårt för mig att uttrycka mig om detta då det säkert finns många för -och nackdelar med forskningen inom genetik. Så länge vi inte använder oss av denna kunskap i syften där djur skadas eller påverkas negativt så tycker jag att det kan vara intressant. Men att vi - för att bredda vår kunskap gör djurförsök är enligt mig fruktansvärt fel.

Genom gentest kan vi få veta om framtida sjukdommar och klona fram människor. Men jag tycker det är fel, vi människor går för långt när det gäller vetenskapen och forsking. När ska vi börja vara lite filosofiska igen och luta oss tillbaka med att vi vet såpass mycket som vi faktiskt gör?



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0