Egypten

 

 

 

Egypten är en republik i östra Nordafrika som ligger vid Medelhavet och Röda havet . Det gränsar till Libyen, Israel, Sudan och Palestinska Gazaremsan. Egypten är väldigt folkrikt och är en av de mest folkrika länderna i Afrika och mellanöstern. De flesta människorna i Egypten bor längs Nilen, på ett område av cirka 40 000 kvadratkilometer. Anledningen till att majoriteten av de uppskattningsvis 83 miljoner invånarna bor där beror på att den enda odlingsbara marken finns längs Nilen. Hälften av Egyptens invånare bor i tärorter, de flesta bor i områderna runt Kairo och Alexandria. Däremot är de egyptiska delarna av Saharaöknen glest befolkade.

 

Snabbfakta

  • Land:
    Arabrepubliken Egypten.
  • Yta:
    Strax över 1 000 000 km2. Detta är att jämföra med Sveriges yta på omkring 450 000 km2.
  • Folkmängd:
    Över 83 miljoner invånare.
  • Huvudstad:
    Kairo, som också utgör Egyptens största stad med nästan 7 miljoner invånare.
  • Längsta flod:
    Den omkring 6 700 km långa Nilen.
  • Språk:
    Officiellt språk i Egypten är arabiska.
  • Valuta:
    I Egypten betalar man med egyptiska pund (EGP). Exempel på lägre valörer är piastrar och milliemes.
  • Nationaldag:
    Infaller 23 juli till minne av 1952 års revolution. Läs mer om egyptiska helgdagar och högtider.
  • Tidsskillnad:
    Svensk tid + 1 timma.
  • Landsnummer:
    +20
  • Toppdomän på internet:
    .eg
  • Flygtid (Stockholm-Kairo):
    Omkring 5 timmar (4 timmar och 55 minuter)
  • Övrigt:
    Sex av världsarven på UNESCO:s lista återfinns i Egypten, däribland Abu Simbel, Pyramiderna i Giza och Thebe (dagens Luxor).




Egyptens historia


Efter Kina är Egyptens historia den längst obrutna historien.

En av världshistoriens första civilistationer utvecklades vid floden Nilen. Ett enat kungadöme, inkorporerande både nildeltat och nildalen, uppstod mot slutet av 3000-talet f.Kr och en rad dynastier styrde sedan Egypten under följande tre årtusenden.

Egyptens särskilda geografiska läge gjorde det svårt för motståndare att anfalla landet, vilket till stor del förklarar Egyptens långvariga självständighet.

När väl Egypten hade besegrats av främmande makter var samma geografiska läge till en nackdel. Under 2300 år skulle Egypten behärskas av utländska folk: perser, greker, romare, bysantier, araber, osmaner och britter. President Nasser sade om sig själv att han var den förste infödde egyptiern som haft makten i Egypten sedan den siste faraon Nektanebos II avsattes av perserna 341 f.Kr.

 

 

Den egyptiska historien kan delas upp i fyra delar:

  • Forntida Egypten (3000 f.Kr. - 332 f.Kr.)
  • Gamla riket (3000 f.Kr. - 2200 f.Kr. )
  • Mellersta riket (2200 f.Kr. - 1700 f.Kr.)
  • Nya riket (1700 f.Kr. - 1020 f.Kr)



Egyptens tidiga historia är väl känd, den hålls i liv även idag genom de kolosala monument som pyramiderna utgör. Pyramiderna byggdes ungefär mellan 2600-1800 f.kr.  vilket är tidsperioderna för det gamla riket och mellersta riktet. 

Alla pyramider byggdes en efter en och varje farao fick sin egna pyramid. Det byggdes även en stor del gravplatser och tempel under egypternas långa tid av självstyre under faraonerna. Idag kan vi besöka Luxor som har kvar en mängd olika historiska monument.

Kristendomen spred sig tidigt i Egypten, även om det kristna ltrogna idag är en minioritet i landet. Religionen blev utbytt mot islam när araberna erövrade landet under 600-talet. Araberna härskade i 600 år ändå tills den militära gruppen "mamaluker" tog kontrollen över landet år 1250. Dessa behöll stor del av kontrollen även efter att det Osmanska riket intagit landet. Men när det Osmanska riket sammanfall under 1800-talet blev Egypten återigen självständigt.


En viktig händelse i Egyptens historia är byggandet av "Suezkanalen" som blev färdigställd år 1869 och utgjorde en betydelse full farteld mellan Europa och Asien. När en maktkamp uppstod om investeringarna i kanalens byggnader kom Egypten under brittiskt protektorat år 1914. Det var först efter andra världskriget som det brittiska maktinflytandet försvann.


Under 1950-talet, under presidenten Gamal Abdel Nassers ledning, inledde Egypten förstatligandet av jordbruk och industri. Sovjetunionen gick in med stor teknisk och ekonomisk hjälp. När Nasser år 1967 blev såväl premiärminister och partichef och hade kvar sin tidigare post som president hade han så gott som absolut makt över landet. Efter hans död utvisades dock all den sovjetiska militären.

Egypten kom så småningom att allt mer orientera sig mot USA. Speciellt efter oktoberkriget 1973 mot Israel, då President Anwar Sadat gjorde att Egypten som det första av alla arabländer undertecknade ett fredsavtal med Israel.

Egyptens folkmängd är den snabbaste växande i arabvärlden. Landet har en stor befolkningsmängd, begränsad brukbar jordyta och är beroende av Nilen. Detta leder ibland till svåra situationer, och vad framtiden kommer ge landet är ovisst. Men en betydande del av världen är landet fortfarande, nästan 5000 år efter att en av världens första civilisationer reste sig här.





Klimat


I Egypten är det ökenklimat i nästan hela landet. Detta betyder att Egypten har varma torra somrar och mildare vintrar. På våren förekommer ofta sandstormar och ibland även "Khamsin" vilket är extra het sandstorm. Sandstormar uppstår i regel genom konvektion då, den av solen upphettade, markytans luft stiger för att kollidera med kallare luft på väg ned vilket orsakar turbulens. Ofta sker detta efter perioder av långvarig torka. Egypten drabbas även ofta av både jordskred, jordbävningar och översvämningar. På grund av det torra klimatet bor de flesta invånarna längs det stora vattendrag som Nilen utgör. Endast i området kring Alexandria regnar det regelbundet. Om man vill komma ifrån ökenområdet kan man bege sig längst upp i norr där det råder medelhavsklimat. Medeltemperaturen ligger på 33 grader i Kairo men i det mer sydliga Assuan kan medeltemperaturen vara hela 42 grader.



På grund av klimatet i Egypten försvinner jordbruksmark på grund av Saharaöknens sand som eroderar jordbruksmarken och öknen breder ut sig. Vatten tillgången är mycket begränsad i stora delar av landet och det är i stort sett bara Nilen som är en permanent vattenkälla med färskt vatten. Egyptens vatten är dessutom ofta väldigt förorenat, föroreningarna hotar korallrever, stränderna och djurlivet. Eftersom att Egypten lever på turistnäringen kan detta vara en utmaning.


Att det nästan aldrig regnar leder till att växtlivet påverkas. Det växer endast träd och palmer i oaser runt och i Nildalen. Men nästan hela Nildalen är uppodlad vilket fgör att det nästan inte finns några vilt växande palmer där. Men man har planterar in många främmande träd så som eukalyptus och järnträd, men dessa tränger undan palmerna. Den mest förekommande palmen i Egypten är dadelpalmen som blivit inplanterad vid oaser och Waids. Denna palm är mycket viktigt för Beduinerna eftersom att dadlarna utgör en stor del av deras kost.
Denna palm förekommer dock aldrig vilt växande. Det finns endast två inhemska palmarter i Egypten. Det är Argunpalmen och Doumpalmen. Medans Argunplmen bara finns vid en oas sydväst om staden Assun är Doumpalmen väldigt vanlig i södra Egypten.
Men i Arabiska öknen och på Sinaihalvön förekommer det årlig nederbörd som leder till att det växer en hel del buskar och småträd där. 



 

 


Daoumpalmer




Politik



Som jag tidigare nämnt stod Egypten under brittiskt inflytande under den senare hälften av 1800-talet och var fram till andra världskriget brittisk lydstat trots att landet förklarades självständigt år 1922. 


Gamal Adel Nasser blev president år 1953 efter att monarkin i landet avskaffats. I en folkomröstning som Nasser själv hade anordnat godkändes den nya författningen och enligt oficiella siffror röstade 99% ja till detta, dock var Nasser den enda kandidaten så något presidentval förekom inte. Egypten var under Nasser en militärdiktatur som började närma sig Sovjet och som präglades av Nassers panarabiska strävanden.






När Nasser år 1970 avled efterträddes han av Anwar al-Sadat vars politik innebar att landet började närma sig USA och att ett flerpartisystem infördes. När Egypten år 1979 var det första land som avtecknade ett fredsavtal med Israel fick de mycket kritik från andra arabländer. Sadat blev mördad 1981 av islamistiska extremister och efterträddes då av Hosni Mubarak som har styrt landet sedan dess. 2005 hölls de första presidentvalet med mer än en kandidat, i detta val vann Mubarak stort. Men valet fick i sin tur internationell kritik då det var misstänkt för valfusk. 

Egypten är idag enligt grundlagen en parlamentisk demokrati med ett oberoende rättväsende. Det finns undantagslagar som har rådit sedan president Sadat mördades, dessa åsidosätter emellertid delar av de grundlagsskydd som finns och ger myndigheterna möjlighet att hänskjuta juridiska ärenden till militär-och specialdomstolar.

Sedan 2005 väljs en president ut i direktval för en sexårsperiod som sedan har vittgående befogenheter som landets statschef. Premiärminister och regering utses av presidenten. Parlamentet består av två kamrar, det statsbärande partiet - National Democratic Party absolut majoritet i de båda kamrarna och har starkt dominerat de politiska livet. Den mest välorganiserade oppositionsgrupen i landet, Muslimska brödraskapet är formellt förbjuden men samtidigt i viss utsträckning tolererad.

Under de senaste decennierna har politiken präglats av en hårdför kamp mot islamistiska grupper och mot terrorism. Det senaste parlamentsvalet hölls under hösten 2010. Nästa presidentval hålls i september 2011. Nu i januari utbröt stora folkliga demostrationer mot regimen med krav på att bl.a president Mubaraks avgång. Dessa protester är de största under Mubaraks tid som president.

Eftersom att Egyptens befolkning är väldigt fattig är inkomstklyftorna mycket stor.a Det råder en hög arbetslöshet och kraftig befolkningsökningstakt. Sysselsättningsläget är kortfattatd väldigt ansträngt. Man har på senare år drivit ett flertal reformer såsom privatisering av statliga bolag och sänkta skatter för att kunna få rullning på ekonomin. Den ekonomiska situationen har sedan detta förbättrats. Intäkterna från Suezkanaler generar viktiga statsintäkter än idag. Tursismen är oerhört viktig för Egyptens ekonomi och landet kämpar för en fredlig utveckling till omvärlden.


Besöksutbytet och kontakterna mellan Sverige och Egypten sker på olika nivåer och är frekvent. Egypten har en ambasad i Stockholm och Sverige har en i Kairo. Genom de Svenska institutet i Alexandra har förbindelserna mellan sverige och Egypten stärkts, institutets uppdrag är att vara ett centrum för dialoger mellan Sverige, Egypten och övriga arabländer. Under de senaste åren har handelsförbindelserna mellan länderna utvecklats positivt. Det finns ett stort antal svenska företag som är representerade genom dotterbolag, joint-ventures eller agenter.

Inom ramen för den regionala samarbetstrategi för Mellanöstern och Nordafrika har Sverige ett begränsat utvecklingsarbete med Egypten. Stödet från Sverige syftar till att främja respekten för de mänskliga rättigheterna.

Idag är omrking 500 svenskar bosatta i Egypten, de flesta i Alexandria och Kairo. Ungefär 200 000 nordiska turister besöker årligen Egypten!Sedan 2008 är Egypten samordförande i Unionen för Medelhavet där länderna runt medelhavet samt EU:s samtliga medlemsstater ingår. Egypten har nära kontakter med Europa och har ett associeringsavtal med EU sedan 2004. 




 

 En egyptier hjälper till att avlägsna taggtråd, som använts vid avspärrningarna av anti-Mubarakdemonstrantionerna, med sina bara händer. Foto: AP



Egyptier firar på Tahirtorget i Kiro efter att det blivit klart att president Mubarak lämnar presidentsposten efter 30 år vid makten.
Foto: AP





Glädjen var total efter beskedet kom att Mubarak avgår.
Foto: AP


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0