Nepal

 

 

Nepal

Folkmängd: 27,7 milj (2006)
Huvudstad: Katmandu
Yta: 147 181 km2
Statsskick: monarki
Religion: hinduer, minoritet av buddister
Valuta: 1 rupie = 100 paisas (NPR)
Tidsskillnad: + 4,5
Landsnummer: 977
Språk: nepali
Ambassad: Nepals Generalkonsulat i Stockholm, tel 08-611 90 32
Svensk ambassad: Sverige har ingen ambassad i Nepal.


Kort historisk bakrund
Nepals historia är till stor del formad av att det gränsar till de två stora staterna Kina och Indien, dess isolerade läge i Himalaya har också betydelse för historien. Området kring Kathmandudalen, vilket är landets kärnområde,  har varit bebott i minst 9000 år och har genom tiden varit ganska så självständigt. 1768 då fursten av Gurkha, Prithvi Narayan Sha enade landets tre riken hade Kathmandu, Patan och Bhadgaon varit splittrade sedan 1482.

När Jang Bahadur år 1846 grep makten i Nepa antog han familjenamnet Rana och gjorde premiärministerämbet ärftligt inom släkten. Ranafamiljen lät britterna rekrytera gurkhasoldater och förde en probrittisk politik. När missnöjet mot regimen växte tils sig på 1900-talet fick Nepal sin första demokratiska författning är 1959. Men när kung Mahendra förbjöd politiska partier 1960 avskaffades demokratin. Ända tills 1990 varade den kungliga diktaturen, men Nepal omvandlades sedan till en konstitutionell monarki.

När demokration infördes resulterade detta i svaga regeringar. År 1996 svarade därmed det maoistiska kommunistpartiet med att inleda ett gerillakrig. Efter att en sinnesförvirad prins mördet en stor del av kungafamiljen 2001 blev Gyanedra kung. Han genomförde statskupper som sedan gav honom verkställande makt. Till följd av detta närmade sig flera politiska partier gerillan och i april 2006 tvingades kungen att återinrätta parlamentet. I november samma år undertecknade regeringen ett fredavtal med maoisterna och i april 2008 fick det maoistiska partiet flest röster.


Samhälle och politik
Idag består Nepals parlament av 601 valda ledaöter, alla nepalska medborgare för rösta så länge de är över 18 år. 


Landets Ekonomi
Nepal är ett av det fattigaste länderna i världen. Landet tillhör också ett av de minst urbaniserade och industrialiserade länderna. I dagens läge har handeln och servicenäringar fått allt större betydelse men ungefär tre fjärdedelar av befolkningen livnär sig på jordbruk. Tillverknings industrin är främst lokaliserad till Katmandudalen och är mycket liten. Grannlandet Indien har stor betydelse för landest ekonomi då Nepal är beroende av utländskt bistånd. Textilindustrin och livsmedelsindustrin är två viktiga sektorer.


Befolkning och Religion
Nepal har tre större befolkningsgrupper: indonepaleser, tibetonepaleser och en urbefolkning bestående av newar, bhote, rai, limbu och sherpa. Nära 60% av befolkningen talar det Indoeuropeiska spårket "Nepali". Utöver Nepali finns det över 40 olika språk som talas i landet med olika dialekter.

Till och med år 2006 var landet den enda staten i världen som hade hinduism som stadsreligion. Idag utgörs 85% av befolkningen av hinduister. Resterande procent är Buddister och muslimer. Buddismen utövas mest i Himalayas bergsområden.

I Nepal bor uppskattningsvis cirka 26 miljoner människor och mellan 35 och 40 % av dessa är under 15 år. Vad detta beror på har jag inte kunnat lista ut... Som jag tidigare nämt lider befolkningen av fattigdom och dem  flesta lever under existensminimum. 60% av befolkningen är analfabeter, fem skolår är obligatoriska men långt ifrån alla läser i fem år.


Transnationella frågor
Nepal har under senare år genomgått mycket stora politiska förändringar och idag är den politiska situationen i landet är instabil. Demostrationer och strejker har övergått i våldsamheter så det allmäna säkerhetsläget i Nepal är osäkert. Resenärer uppmanas att undvika politiska manifestationer och större folksamlingar då våld kan förekomma.


Källor:
http://www.ne.se/nepal

http://www.regeringen.se/sb/d/2520/a/13981

http://www.globalsecurity.org/military/world/war/nepal_insurgency-maps.htm

http://sv.wikipedia.org/wiki/Nepal

http://www.froden.com/nepal/index.php?page=people.html



Kommentarer
Postat av: agnes

Hej Olivia! Och tack för presentationen om Nepal. Det som jag mest reagerade på är att det finns 40 olika språk i landet! Jag undrar hur många av de ca 28 000 människorna som kan förstå deras gemensamma språk, och om det inte kan det, hur svårt det måste vara att leda ett land politiskt. Och hur fungerar det i skolan, för de få som verkligen går i skolan. Antar att det är som i Sverige på 50 talet, att annat språk än landets var förbjudet. (Finska). Undrar hur det är i bergstrakterna, i och med att isarna smälter. Om det finns stora områden som kommer bli obrukbara på grund av torkan.

Jag har länge varit intresserad av att resa till Nepal, Tibet, östra Kina eller Mongoliet. Vill du resa dit?

Skulle vara intressant att läsa mera om deras kultur och naturreligoner, för det finns väl?

2011-02-02 @ 12:10:06
Postat av: Lovisa

Hej Olivia! Du skriver om att Nepal är ett av världens fattigaste länder och att det är ett av de minst urbaniserade och industrialiserade länderna. Hur ser ett typsikst Nepalskt hem ut? Bor dom i hyddor eller har dom riktiga hus?

2011-02-06 @ 16:12:32
URL: http://lovisastahl.blogspot.com
Postat av: Olivia

Hejsan. Ursäkta att jag är sen på att svara! Som du säger Agnes så kan man fundera över hur man kan leda ett land politiskt när det finns så många olika språk. Jag tror att de flesta förstår Nepali och det är förmodligen det som talas i skolorna. Jag har inte kunnat få fram den mängd fakta som jag önskat och kan därför inte svara så djupgående på era frågor. Och Lovisa, så vitt jag har förstått det så bor dem i vanliga hus, standarden är ju inte särskilt hög men...



Nepal är ett land jag gärna skulle vilja åka till. Kulturen känns så spännande och trots mina försök till att få fram ordentlig fakta, exempelvis om dess relation till kina - så kan jag inte finna det jag söker. Så antar att jag får åka dit och utforska längre fram i livet istället! :)

2011-02-17 @ 12:28:23

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0