Delrapport, Historia

1.   Inledning

Eftersom att jag upplevde att jag inte var tillräckligt insatt i de olika sexualiteter som faktiskt finns runt omkring oss och inte visste särskilt mycket om sexualitetens historia valde jag att skriva om detta ämne.

1.1   Syfte och frågeställningar

Mitt syfte med detta arbete är att öka min förståelse till sexualitetens utveckling, med tanke på hur historien har färgat de åsikter, normer och värderingar vi har idag.


  • Hur såg vi på sexualitet längre bak i tiden?
  • Hur ser vi på sexualitet idag?
  • Hur har kvinnans förhållande till sex sett ut igenom historien?
  • Vad innebär det att vara homosexuell?


2. Fakta


Sexualitet

För människans del har sexualiteten både en biologisk och en social funktion. Den är inte enbart till för att bilda avkomma, utan är också förknippad med kärlek, lust och fysiskt kontaktbehov. Sexualiteten och dess beteenden påverkar därför många områden i människors liv. Sexualitet påverkas av interaktionen mellan biologiska, psykologiska, sociala, ekonomiska, politiska, kulturella, etiska, legala, historiska, religiösa och andliga faktorer. Sexualitet är en väsentlig del av att vara människa. I praktiker, roller, relationer, värderingar, attityder, normer, tankar, önskningar och beteenden utrycks och upplevs sexualitet.

Det som även bör betonas är att sexualiteten bekräftar människans könsidentitet som man och kvinna och sexuella orientering som hetro-, homo- eller bisexuell.

 

Världshälsoorganisationen (WHO) har formulerat följande definition om sexualitet: "Sexualitet är en integrerad del av varje människas personlighet, och det gäller såväl man och kvinna som barn. Den är ett grundbehov och en aspekt av att vara mänsklig, som inte kan skiljas från andra livsaspekter. Sexualitet är inte synonym med samlag, den handlar inte om huruvida vi kan ha orgasmer eller inte, och är heller inte summan av våra erotiska liv. Dessa kan men behöver inte vara en del av vår sexualitet. Sexualitet är mycket mer: den finns i energin som driver oss att söka kärlek, kontakt, värme och närhet; den uttrycks i vårt sätt att känna och väcka känslor samt att röra vid varandra. Sexualiteten påverkar tankar, känslor, handlingar och gensvar och därigenom vår psykiska och fysiska hälsa" 

 

Sexuella relationer

Sexuella relationer kan skifta kraftigt, människor har sex av olika skäl. Vad som betraktas som en ”bra” sexuell relation skiljer sig i olika kulturer. I stora delar av världen är den rådande normen att en sexuell relation bör kombineras med äktenskap. Och sedan kombineras med barn eller ömsesidig förälskelse. I andra delar av världen kopplas sexuellt umgänge snarare med njutning än barnalstring. Äktenskapet har en juridisk aspekt som är kopplad till att man värnar om sina barn, att man ser till så att barnen får en trygg uppväxt, socialt och ekonomiskt. Det ligger i samhällets intresse. Sexuella relationer mellan två vuxna personer som inte är gifta utan endast har ett förhållande är allmänt accepterat ibland annat de Nordiska länderna.

 

Idag talar vi öppet om sexualitet, vi kan se sex framför kamerorna i dokusåpor, det finns tv-program handlar enbart om sex, det talas om analsex i radio och för några år sedan talade till och med en partiledare om penisförlängning. Och betydligt fler exempel finns det. För 10-15 år sedan var det nästan tabu att tala om sex i medierna. Och för mindre än 60 år sedan var det kriminellt att vara homosexuell. Inom forskningen speglas även det stora intresset för sex. Där sexuella identiteter och praktiker alltmer kommer i fokus för humanistiska och samhällsvetenskapliga studier.

 

Så här är min början på mitt arbete, än så länge går det bra och jag finner det mycket intressant att skriva om.




Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0