Etiska dilemman - Dödsstraff

 

 

Argument för eller emot dödsstraff. 

Dödsstraff var fram till 1921 lagligt i Sverige. I en folkundersökning 1997 visade det att hela 40% av svenskarna var för dödsstraff. Dödsstraff förekommer idag i många länder, Enligt Amnesty International avrättades 2 148 personer under 2005, 94 procent av dem i något av fyra länder: 1 700 i Kina, 94 i Iran, 60 i USA och 86 i Saudiarabien. Dödsdomarna minskar nu i världen pga. av att antalet minskar i Kina. När vi pratar om dödsstraff så är det något som berör och är för vissa svårt att tala om. Vad är egentligen rätt? Har vi rätten att avgöra om någon annan ska dö? Har vi rätten att ta någon annans liv pga. att denne begått ett brott? Vart går gränsen, vid vilket brott ska det vara dödsstraff?

dödskammaren

dödskammaren Fängelsepersonal ser över utrustningen före en avrättning i Nevadas statsfängelse



Argument emot dödsstraff

 Om någon blir anklagad för att ha begått ett mord och denne nekar till brottet men det finns bevis – ska vi då ta oss an rätten att ta dennes liv? Hur vet vi att vi inte begår ett mord själva ifall det i efterhand visar sig att den dömde är oskyldig? Hur ska vi kunna avgöra i säkerhet att någon är skyldig och värdig nog dödsstraff? Risken finns att en oskyldig döms och det är inte okej. Sen så är ju dödsstraff i sig ett brott mot de mänskliga rättigheterna – rätten till liv. Varje liv har ett värde och att avliva våra medmänniskor är inte humant. Det är oacceptabelt i ett modernt samhälle då vi hela tiden strävar efter rättvisa och det är fel av staten att döda för att visa att döda är fel. Begår man ett mord är det mycket bättre med livstids fängelse, sitter man i fängelse så kan man ju inte skada någon annan.



 
I vissa delar i världen avrättar vi kvinnor för att de blivit våldtagna och därmed anses de inte värdiga att leva. Vi tillåter att homosexuella hängs i arabvärlden. Vi lever kvar i en fördomsfull tankevärld som kan påminnas om både Hitlers och Stalins sätt av urskilja och sedan avrätta människor. Att avrätta en annan människa p.g.a annan bakgrund eller sexualitet är inte okej. Alla människor har rätt till att leva, rätt till att älska vem de vill och ingen har rätten att någon annans liv bara för att vi inte delar samma åsikter.

Alla har vi rätt till liv även om vi är brottslingar, alla kan vi fela och vi förjtänar alltid en andra chans.


 

 

 

Argument för dödsstraff

Mördar du någon annan förtjänar du själv att bli mördad, vid mord är dödsstraff ett bra alternativ.

Begår du ett mord i Sverige är straffet du kommer att få inte avskräckande nog.  Här kan vi dra paralleller till Anders Eklund – Englas mördare. Eklunds sexuella lustar drev honom till att inte bara våldta utan även mörda – två gånger.



Lördagen den 5 april 2008 försvann 10-åriga Engla Juncosa Höglund. Ca 200 personer deltog i letandet efter flickan. Efter några dagar greps Anders Eklund vars bil som av en slump fotograferats av en privatperson nära platsen där Engla hade setts cykla förbi samma dag som hon försvann. Privatpersonen hade köpt en ny kamera och testfotade lite bilder och fick med Anders bil i bakgrunden. När polisen fick kännedom om bilderna tog dem in Eklund och fick fram att han tidigare hade fällts för våldtäckt och sexuella tvång. Den 13 april 2008 erkände Anders Eklund mordet på Engla och även mordet på Pernilla Hellgren som mördades den 4 Juni år 2000. Detta fall hade inte fått upplösning förrän i samband med mordet på Engla.

I februari 2010 släpptes resultatet av en utredning som hårt kritiserade polisens arbete i fallet med mordet på Pernilla och att Engla mordet hade kunnat hindras, om polisen hade haft mer kompetens rörande mordutredningar.


Så mordet på Engla kunde alltså ha hindrats. Delvis ifall polisen inte haft denna brist på kompetens och även ifall vi hade haft hårdare straff i Sverige.  Eklund hade tidigare fällts för våldtäckt men de straff han fick då var inte nog för att våldta igen. Innan han mördade, våldtog han även 10-åriga Engla. Män som Eklund, som begår denna typ av brott har ofta varit dömnda för någon typ av sexualbrott tidigare.


Du kan få 500 kronor i böter om du går med en öppnad öl på stan, men du kan komma undan med två år i fängelse om du begår en våldtäckt – detta kanske säger lite om Sveriges sjuka moral.

Väljer man att ta någon annans liv så får man vara beredd på att ta sitt straff – döden. Om man kan döda någon annan får man acceptera tanken att bli avrättad själv.

Hade dödsstraff funnits i Sverige hade brottsligheten minskat. Folk som hade velat mörda hade avstått då de visste vad som skulle vänta. Att ta konsekvenserna av sitt handlande är väl en självklarhet? Finns inte dödsstraff finns risken att en mördare släpps på fri fot och begår samma brott igen. Vi borde inskaffa dödsstraff för ett tryggare samhälle och för att hedra offret och dess anhöriga.






Kommentarer
Postat av: Anonym

Bra argumentation Olivia! Tydligt på båda sidorna!

Må så gott!

2011-03-15 @ 16:04:57
Postat av: Klaus

Bra argumentation för båda sidorna Olivia. Känns som att du är mer logisk och rationell när du argumenterar emot och mer känslomässig när du argumenterar för dödsstraffet. Kanske inte så konstigt :)

2011-03-15 @ 16:44:12
URL: http://engell-nielsen.blogspot.com
Postat av: Wilma

Schysst design du har på din blogg. Har du gjort den själv? Riktigt snyggt i alla fall!

2011-07-11 @ 15:47:21
URL: http://gravidforsakring.net

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0