Trafficking- bearbetad del.

1. Under renässansen innebar upptäckten av boktryckarkonsten en revolution. Hur då? På vilket sätt tror ni att man i framtiden kommer att prata om IT-samhällets påverkan på det skrivna ordet?
Tidigare hade man skrivit böckerna för hand, trycktekniken fanns men den hade inte varit vidare effektiv. Men när tryckpressen och trycksvärtan utvecklades kunde man framställa böcker i stora antal exemplar. Man nådde nu ut till fler människor än någonsin tidigare. Politik, vetenskap, kunskap och religioner kunde nu spridas till allt fler läsare. Detta gjorde så att fler människor började fundera. Nya ideér och tankar uppstod bland befolkningen.
Att se våran egen tid är väldigt svårt. Att förstå samtidens uttryck är knepigt, mycket utav det vi gör är säkerligen omedvetet. Men detta är en tid då vi alltid är eller försöker vara tillgängliga, vi försöker att vara så effektiva som möjligt med vårat språk, allt ska gå så fort som möjligt. Vi förkortar meddelanden, ändrar om orden och dagens ungdommar har nästan skapat sig ett eget språk via internet.
Vi är hela tiden under pågående förbättring, sedan kapitalismen kom har folk hela tiden velat utveckla fram saker och ting för att tjäna mer pengar. Vi lever i ett väldigt materiellt samhälle där vi hela tiden ska vara så uppdaterade som möjligt, produkterna som framställs är ofta menade att vara verktyg för våran komunikation. Datorer, mobiler, surfplattor - vi är helt tokiga i dessa komunikationsbärare. Men samtidigt blir avståndet mellan oss människor ännu längre tack vare denna sorts form av teknik. Vi är komunicerbara dygnet runt, men vart har det personliga tagit vägen? Vi möts ju inte ens.
Effiktiviteten vi strävar efter påverkar det skriva ordet. Det skulle inte förvåna mig ifall vi om 10 år använder oss utav sifferkombinationer eller symboler för att snabbt kunna svara på ett meddelande.
Att idag få ett långt handskrivet brev skulle vara oerhört uppskattad av mig, eller vad tycker ni andra?
TRAFFICKING


Elena sitter inne i en lägenhet och tittar ut på barnen på gården som leker tillsammans och skrattar. Skratta var något som hon inte hade gjort sedan hon hade lämnat sitt hemland Ukraina för tre månader sedan. Elena får inte leka bland de andra barnen. Elena får inte gå ut, hon är inlåst i lägenheten alla timmar på dygnet. De enda människor Elena träffar är äldre män. Elena har fallit offer för trafficking, hon våldtas och säljs varje dag - därför skrattar inte Elena.
För varje timme som går blir 125 barn offer för den sexhandel som idag är den tredje största brottsliga verksamheten i världen. Detta innebär att en miljon barn transporteras och sedan utnyttjas hänsynslöst varje år.
Till Sverige förs det mellan 400-600 kvinnor varje år som sedan stängs in i lägenheter där de misshandlas, utnyttjas och våldtas. De är sexslavar, de säljs. Denna typ av människohandel kan förekomma på din ort, trots att du minst anar det. Den tanken är inte acceptabel. Tillsammans måste vi arbeta för att bekämpa människohandeln. Vi kan inte blunda åt det som sker runt omrking oss, hela tiden.
Trafficking är vår tids slaveri, denna människohandel omfattar så många människor och det är så tragiskt att det är så många personer som bidrar till att denna handel ska kunna fungera. Orsaken till att så många luras in i sexhandeln beror på fattigdom och maktlöshet.
Många flickor ifrån fattiga länder tror att de kan få ett bättre liv om de gifter sig med en utlänning. Drömmen om ett liv fritt ifrån problem slår dock sällan in. De säljs och verkligheten blir inte som de föreställt sig...
– Jag tänkte ändå att mitt liv skulle bli bättre som gift i Sydkorea än det var i Vietnam. Jag skulle ju slippa vara fattig...  Jag skulle kunna skicka pengar till mina föräldrar. Men när jag kom till Sydkorea var inget som jag hade tänkt mig, berättar Ninh som tvingades arbeta mycket hårt på sin fästmans gård. På kvällarna drack han och misshandlade henne, vissa nätter blev hon våldtagen.
Förövarna som köper kvinnorna och barnen för att sedan sälja dem vidare kan till vardags ha ett fullt fungerande socialt liv. Genom falska löften, narkotika och våld kan dessa styra över de kvinnor och barn som de lyckats komma över. En människa kan säljas om och om igen och handeln är lönsam så länge det finns konsumenter. Detta behöver vi sätta stopp för.
Korrupta poliser och tulltjänstemän bidrar till att man kan smuggla människor allt lättare över gränserna. Hur kan vi låta detta fortgå?
Många människor rövas bort och blir tvingade in i handeln, andra lämnar sin hemstad i hopp om en bättre framtid. Ett erbjudande som barnflicka i väst med hög lön kan vara väldigt lockande för en fattig flicka i öst, detta är hallickarna väl medvetna om och det utnyttjas i högsta grad.
Om vi inte sätter ner foten snart och säger stopp för detta kommer handeln att växa sig allt större. Hur kan vi stå ut med att leva i en värld där vi vet att en så stor del av befolkningen ständigt utnyttjas och våldtas? Att våra medmänniskor dagligen tvingas att göra saker emot sin vilja för att kunna få mat och husrum. Eller för att rent utav inte bli ihjälslagna. Det är så många som hatar sexhandeln, ändå gör vi faktiskt inget åt den. Tillsammans kan vi göra skillnad. Vi måste vara uppmärksamma, handeln kan ske hos grannen mitt emot.
Men hur ska vi kunna påverka den globala handeln? Det är så stort och man känner sig så liten när man tänker i dessa banor. Man ställer sig frågan hur detta kan vara möjligt. Som jag tidigare nämnt  fortsätter denna handel så länge det finns konsumenter - men vilka är egentligen köparna? Är det småbarnspappan vi möter när vi handlar på Ica eller den högt uppsatta direktören? Vad är det som styr dem som köper? Inser dem verkligen vad dem bidrar till?
Jag förstår inte hur denna form av brottslighet har kunnat växa sig så stor. Hur kan det vara möjligt att ett land som Sverige som anser sig själv vara så civiliserat och upplyst undgår människosmugglingen?
Är de fattiga flickorna medvetna om de risker som finns med att ta dessa jobb som dem erbjuds? Förmodligen inte... Är det inte vårat ansvar då att på något sätt meddela dem om detta? Vi kan säkerligen göra så mycket mer än vad vi förstår. Detta behövs skrivas mer om i media för att ett startskott ska kunna gå igång, en början på något som förhoppningsvis kan få ett slut på denna inhumana handel.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0